Inhoudsopgave
Als je als bedrijf ergens voor iemand een klus doet of ergens werkt, dan is het belangrijk dat deze goed wordt uitgevoerd en dat er geen ongelukken bij gebeuren. Nu zit een ongeluk echter nog altijd in een klein hoekje en met wat pech gebeurt er wat tijdens de werkzaamheden en zit je met schade te kijken. Deze kun je natuurlijk als bedrijf zijnde zelf vergoeden maar je kunt je er tevens voor verzekeren. Zo wordt de kwestie snel en goed opgelost en heb jij er zelf geen omkijken meer naar.
Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?
Als jij, of iemand anders van je bedrijf, ergens schade veroorzaakt ben je daar natuurlijk verantwoordelijk voor. Om dan de zaak goed op te kunnen lossen dien je de schade te betalen. Heb je hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, dan kan deze in geval van schade uitkeren. Er is voor elk bedrijf, in welke branche dan ook, de mogelijkheid om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wat voor rechtsvorm je bedrijf heeft, maakt daarbij niet uit want het kan altijd. Het is echter niet verplicht een dergelijke verzekering, ook wel bekend onder de naam AVB, af te sluiten dus je hoeft dit niet te doen als bedrijf als je dat niet wilt. Het heeft echter wel bepaalde voordelen.
Nut van het afsluiten van een AVB
Als je een AVB afsluit dan betekent dit voor jouw bedrijf dat je zelf wel de verantwoordelijkheid draagt als er schade aan een ander persoon of spullen wordt toegebracht maar de kwestie niet zelf op hoeft te lossen en dit kunt overlaten aan de verzekeraar. Dit is natuurlijk handig want dan hoef je je er zelf niet mee bezig te houden en wordt het voor je geregeld. Zo kun jij je bezig houden met andere belangrijke zaken zodat je bedrijf gewoon verder kan gaan.
Ook gunstig voor de klant die met je bedrijf in zee gaat
Het is niet enkel voor je bedrijf gunstig als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, maar ook voor je klanten waar je mee te maken krijgt. Mocht zich onverhoopt een probleem voordoen of gaat er wat mis, dan weet de klant of cliënt ook dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt en dat de schade ook daadwerkelijk wordt vergoed. Het is zelfs al vaak zo dat mensen of bedrijven eerder voor een bedrijf kiezen dat een dergelijke verzekering heeft. Zo weten ze namelijk zeker dat ze uitbetaald krijgen, mocht er schade ontstaan en dat dit netjes voor ze geregeld wordt.
Diverse soorten aansprakelijkheidsverzekeringen
Als je een aansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten dan kun je om te beginnen een keuze maken uit diverse soorten verzekeringen. Dit betekent dat je kunt kiezen voor een AVB, een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Alle verzekeringen hebben te maken met aansprakelijkheid van bedrijven en vergoedingen die gedaan kunnen worden in geval van schade maar dit betekent niet dat ze nagenoeg hetzelfde zijn want er zijn wel degelijk verschillen tussen de verzekeringen te vinden.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
Om te beginnen met de AVB, de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, dan is het daarbij belangrijk om te weten dat deze niet verplicht is om als onderneming af te sluiten. Deze verzekering vergoedt schade die is toegebracht aan personen of goederen. Ook al is dit type niet verplicht, het is wel raadzaam deze verzekering af te sluiten en het wordt ook gewaardeerd door klanten die bedrijven inschakelen als ze een dergelijke verzekering hebben.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Als tweede soort aansprakelijkheidsverzekering noemen we de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het grote verschil met de eerstgenoemde aansprakelijkheidsverzekering is dat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wel verplicht is voor bepaalde beroepen en in bepaalde branches. Deze verzekering dekt opgelopen financiële schade of zogenaamde vermogensschade die is ontstaan door een beroepsfout. Dit kan heel veel zijn maar je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een accountant die een verkeerd advies geeft aan een bedrijf of een verkeerde berekening maakt in de administratie waardoor financiële problemen ontstaan. Deze verzekering is niet voor elk beroep verplicht maar je kunt altijd een goed overzicht vinden van de beroepen waarvoor deze verplichting wel geldt.
Zakelijke rechtsbijstand
Tenslotte noemen we de zakelijke rechtsbijstandverzekering. Hiermee kun je als bedrijf rekenen op juridische bijstand bij conflicten. Is er onverhoopt een probleem ontstaan bij bijvoorbeeld een klant of leverancier waar jij met je bedrijf mee in zee bent gegaan, zoals over een betaling die achterwege blijft? Dan kun je met de rechtsbijstandverzekering de factuur makkelijker innen en wordt het probleem voor je opgelost door de verzekeraar zodat jij je weer met andere belangrijke zaken bezig kunt houden zonder dat je bedrijf te lijden heeft onder financiële problemen.
Kijk goed wat verplicht is en wat niet voor jouw werk
Welke aansprakelijkheidsverzekering je kiest voor je onderneming, heeft natuurlijk alles te maken met wat jij zelf belangrijk vindt om te verzekeren. Werk je in een bepaalde branche waarin een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht is, dan kun je daar natuurlijk niet omheen en dien je deze altijd af te sluiten om je werk te kunnen beoefenen. Of je voor een van de andere verzekeringen kiest, is aan jezelf.
Kijk en vergelijk want dat loont altijd
Er zijn diverse bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen waaruit je kiezen kunt. Houd daarbij rekening met het volgende, zodat jij de beste keuze maakt:
- Kijk eerst goed bij verschillende verzekeraars welke soort verzekeringen worden aangeboden. Je kunt wel meteen voor de eerste de beste kiezen maar het is beter diverse bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo weet je beter wat er allemaal mogelijk is en kies je de verzekering die het beste bij je onderneming past.
- Een AVB verzekering vergelijken tussen verschillende aanbieders is mogelijk. Heb je een verzekeraar gevonden waar je een AVB of andere aansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten? Kijk dan ook goed welke verzekering het beste voor je bedrijf is. Er zijn altijd verschillende verzekeringen mogelijk waarbij de premie, dekkingsgraad en het maximaal uit te keren bedrag kunnen verschillen.
- Kijk altijd goed wat jij nodig vindt om te verzekeren zodat dit zeker wordt opgenomen in het pakket. Niet iedereen vindt hetzelfde belangrijk om mee te verzekeren en het is mede afhankelijk van je beroep en in welke branche je werkzaam bent, welke verzekering je daarbij kiest.
- Houd ook rekening met de terugkerende kosten van een verzekering. Bij de meeste verzekeraars betaal je deze per maand en is dat een vast bedrag dat van tevoren is vastgesteld. Ben je nog maar net begonnen met je bedrijf dan heb je doorgaans al veel starterskosten dus dan wil je mogelijk besparen op je verzekering. Kijk goed met welke verzekering je dan niet teveel kosten maakt maar wel wat aan hebt. De duurste verzekering afsluiten die er is, hoeft natuurlijk niet maar kijk goed wat je met een wat goedkopere variant kunt.
Voorkom veel gedoe als je goed verzekerd bent
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kost je wat, maar dat is bij elke verzekering natuurlijk zo. Het principe ervan is dat je zo min mogelijk gebruik er van wilt maken want als dit het geval is, dan betekent het dat er ergens schade aan iemand toegebracht is. Dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen maar soms is dat gewoon zo. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je dan wel een hoop gedoe voorkomen omdat zij de kwestie voor je oplossen en je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Dit is vaak al een zwaarwegende reden om voor een dergelijke verzekering te kiezen.
Kijk eerst zelf wat er allemaal mogelijk is
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je dus eerst het beste eens rustig bekijken op internet. Je vindt er bij tal van verzekeraars veel informatie over zodat je al voor jezelf kunt bepalen welke verzekering het beste bij je bedrijf past. Kijken en een AVB verzekering vergelijken loont de moeite, want zo kies je de best passende verzekering waarvoor je een premie betaalt die voor je onderneming ook financieel haalbaar is en toch de nodige zekerheid biedt.
Lees altijd alle voorwaarden goed door
Kom je er zelf dan nog niet helemaal goed uit? Neem dan altijd contact op met een of meer verzekeraars voor de nodige informatie. Zij kunnen je hier goed mee helpen. Heb je eenmaal een verzekering gevonden die je wel aanstaat? Dan kun je deze vaak online zelf al afsluiten. Alle voorwaarden over de verzekering vind je online en krijg je op papier van de aanbieder als je dat wilt. Neem deze altijd goed door zodat je weet waar je aan toe bent en niet voor verrassingen achteraf komt te staan.
Waarvan is de hoogte van de premie afhankelijk?
Heb je te maken met een beperkt budget voor je verzekering? Kijk dan goed wat er mogelijk is. Hoe meer premie je betaalt, hoe meer er verzekerd wordt maar teveel verzekeren is ook niet nodig en kost je meer geld dan je ervoor terug ziet. De premie die je voor een AVB of andere aansprakelijkheidsverzekering betaalt hangt af van diverse factoren. Dit zijn de volgende:
- De grootte van je bedrijf en het aantal werknemers. Hoe meer mensen er werken, hoe groter de kans dat er iemand schade aan een ander of aan spullen toebrengt.
- Werk je veel op locatie, bijvoorbeeld omdat je een schildersbedrijf hebt dat bij de klanten thuis werk? Dan is de kans groter dat je schade toebrengt aan de eigendommen van een ander dus dien je je daar hoger voor te verzekeren. Bij beroepen waarin het risico op schade groter is, betaal je dus ook meer premie.
- Daarnaast wordt de hoogte van de premie bepaald door de omzet en verdiensten die je bedrijf maakt.
- Ben je met je bedrijf aangesloten bij een branchevereniging of andere organisatie? Dan bestaat de kans dat je korting krijgt op je premie.
- Tenslotte wordt de hoogte van de premie bepaald door het bedrag dat je wilt verzekeren. Hoe hoger dit bedrag is, hoe hoger ook de premie zal uitvallen.
Veelgestelde vragen over een AVB verzekering vergelijken
Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken altijd nodig?
Je hoeft natuurlijk niet per se verschillende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar te vergelijken voordat je er eentje afsluit maar het is wel beter dit te doen. Op die manier vind je namelijk de verzekering die het beste bij jouw onderneming past, waarin verzekerd wordt wat jij wilt en waarvoor je een premie betaalt die binnen je budget past. Vergelijk altijd tussen verschillende aanbieders van verzekeringen maar kijk ook bij een specifieke aanbieder uit welke verzekeringen je kunt kiezen. Daarin zit namelijk ook behoorlijk wat verschil als gekeken wordt naar onder andere de dekking en de bijbehorende premie.
Is het kiezen van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering met de hoogste premie altijd het beste?
Nee, niet voor iedereen is de duurste verzekering het beste noch noodzakelijk om af te sluiten. Je mag dan wel de grootste dekking verwachten en dat er een flink bedrag wordt uitgekeerd als er door jouw toedoen schade is ontstaan maar in veel gevallen ben je dan te hoog verzekerd en is dat helemaal niet nodig. Op die manier betaal je wel maandelijks een hoge premie en zit je met een verzekering te kijken die dusdanig veel vergoedt wat helemaal niet nodig is voor jouw bedrijf of de branche waarin je werkt. Kijk daarom altijd goed wat passend is voor je onderneming en laat alleen dat verzekeren dat nodig is. Zo weet je ook zeker dat je nooit teveel betaalt maar wel op je verzekering kunt rekenen indien nodig.
Waardoor kan de hoogte van de premie voor je verzekering verschillen?
De hoogte van de premie is natuurlijk afhankelijk van welke bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering je kiest. Hoe meer er gedekt is, hoe hoger de premie. De hoogte wordt verder bepaald door factoren zoals de grootte van je onderneming, hoeveel mensen er werken, wat je omzet is, in welke branche je werkt, of je bent aangesloten bij een branchevereniging (dat levert vaak korting op) en hoe hoog je verzekerd wilt zijn. Hoe meer je kiest, hoe hoger de premie uitvalt maar dat is natuurlijk niet meer dan logisch bij een dergelijke verzekering.