Inhoudsopgave
Als je in de zorg werkt kom je veel in aanraking met cliënten of patiënten. Ben je werkzaam als fysiotherapeut, personal trainer of geef je fitness of yoga lessen? Dan werk je veel met mensen die jij wat probeert te leren of behandelt. Niet opzettelijk maar onbedoeld kan het dan wel eens voorkomen dat je schade veroorzaakt aan de spulletjes van een ander of hem of haar kwetst, in de letterlijke zin van het woord. In dit soort gevallen ben jij als behandelaar of trainer verantwoordelijk voor de aangerichte schade en komen de kosten om deze te herstellen voor jouw rekening. Om te voorkomen dat je dan alles uit eigen zak dient te betalen is het verstandig een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Voor elk bedrijf kan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering worden afgesloten
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt zowel letselschade (dat is schade aan mensen) als schade aan goederen van iemand anders. Deze schade is dan veroorzaakt tijdens het uitvoeren van je werk en je bedrijf wordt dan verantwoordelijk gesteld. Het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, ook bekend als AVB, is niet verplicht voor bedrijven maar wordt zeker aangeraden. Elk bedrijf kan een dergelijke verzekering afsluiten, waarbij het niet uitmaakt wat voor bedrijf je hebt of onder welke rechtsvorm je je werkzaamheden verricht. Het is ook niet van belang wat voor werk je doet of in welke branche dit is. Overweeg zeker om deze verzekering voor je bedrijf af te sluiten want het kan je veel gemak opleveren.
Een AVB afsluiten voor in de zorg
Als je in de zorgsector werkt, kom je nu eenmaal veel in contact met andere mensen. De kans dat er dan wat voorvalt waarbij schade ontstaat is dan ook aanzienlijk. Nu kun je ervoor kiezen deze schade zelf te betalen indien jij daarvoor verantwoordelijk bent als bedrijf maar dat kan nog wel eens aardig in de papieren lopen als je pech hebt. Het is daarom slimmer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee wordt niet alleen het grootste deel van de kosten vergoed vanuit je verzekering maar kun je het oplossen van een vervelende kwestie ook overlaten aan je verzekeringsmaatschappij. Zo wordt deze opgelost zonder dat jij daar veel tijd en werk in hoeft te steken en kun jij gewoon verder gaan met je dagelijkse bezigheden en werk.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering fysiotherapie
Ben je werkzaam als fysiotherapeut in een praktijk of werk je als ZZP’er in deze functie? Run je een praktijk voor fysiotherapie en heb je meerdere medewerkers in dienst? Dan is het zeker het overwegen waard een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering fysiotherapie af te sluiten. Als fysiotherapeut werk je met patiënten die jij een goede behandeling geeft zodat ze zo snel mogelijk van hun klachten afraken. Een afspraak voor een behandeling kan gemaakt worden in de praktijk maar ook bij mensen thuis als dat makkelijker voor ze is.
Schade tijdens een behandeling of oefening
Fysiotherapie kent allerlei vormen waaronder massage, speciale oefeningen, training en zo is er nog meer te noemen. Hierbij kunnen allerlei hulpmiddelen gebruikt worden om een zo goed mogelijk effect te hebben. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een bal om op te zitten om zo je werkhouding te verbeteren, gewichten om te trainen of speciale middelen om een behandeling te doen zoals acupunctuur. Voor dat laatste kun je namelijk in veel gevallen ook bij een fysiotherapeut terecht. Stel, je hebt net de pech dat je een bal op de voet van een patiënt laat vallen. Of je bent bezig met een behandeling bij iemand thuis en stoot daarbij een vaas om. Niet leuk maar je doet dat natuurlijk niet expres. Indien er dan sprake is van letsel bij de patiënt of een voorwerp dat beschadigd is, ben jij daar verantwoordelijk voor en mag je bedrijf de schade vergoeden. Ben je dan goed verzekerd? Dan betaal je alleen je eigen risico en regelt je verzekeraar de rest. Zo kun jij gewoon doorgaan met behandelen en wordt de vervelende kwestie netjes opgelost met de gedupeerde.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering fitness
Bij fitness kun je aan soortgelijke zaken denken. Je geeft de training misschien op je eigen bedrijf of sportschool maar het gebeurt ook dat deze op andere locaties plaatsvindt dan in je eigen pand. Ongeacht waar de fitness plaatsvindt, als jij als sportschool deze verzorgt, is jouw onderneming ervoor aansprakelijk als er iets gebeurt waarbij schade ontstaat. Laat je net een gewicht vallen op een vloer en zit er een deuk in? Dan is er dus schade die jij veroorzaakt hebt. Zo zijn er natuurlijk veel gevallen van schade mogelijk waarbij het zinvol is dat je er goed voor verzekerd bent.
Meer zekerheid als je fitness lessen verzorgt
Bij bepaalde beroepen is het risico op schade aan mens of ding nu eenmaal groter dan bij andere beroepen dus het is zeker zaak daar goed rekening mee te houden. Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering fitness wilt afsluiten, kijk dan altijd eerst goed of dat zinvol is voor jouw bedrijf. Dit is voor nagenoeg elk bedrijf in deze branche zo dus ook voor dat van jou. De premie die je maandelijks voor de verzekering betaalt zorgt voor de nodige zekerheid, zowel bij je bedrijf als bij je cliënten of patiënten.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering personal trainer
Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om een personal trainer te hebben. Zeker voor mensen met bepaalde gezondheidsklachten wordt regelmatig gekozen voor een persoonlijke coach om gezond te worden en dat vooral ook te blijven. Een personal trainer kan je hulp bieden bij diverse zaken, zoals het trainen om weer fit te worden na een bevalling, ongeluk of zware operatie. Met name mensen die aan obesitas lijden, schakelen een personal trainer in om snel maar ook verantwoord af te vallen. Op die manier krijg je een persoonlijke training waarbij de kans op succes vaak vele malen groter is.
Ook bij personal training zit een ongeluk in een klein hoekje
Veel personal trainers werken als ZZP’er en hebben dus met regelmaat een andere opdrachtgever om hun werk te doen. Denk je nu dat je als personal trainer geen schade kunt veroorzaken? Ook bij dat beroep kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Als je cliënt een oefening doet waarbij hij of zij zich pijn doet en waarvoor jij de opdracht gegeven hebt, ben jij daar verantwoordelijk voor. Of je zult net zien dat er bij de cliënt thuis wordt getraind en je in al je enthousiasme om een bepaalde oefening voor te doen wat omstoot. Ook dan is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering personal trainer bijzonder handig om te hebben.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering yoga
Yoga is een levenswijze waarbij je allerlei oefeningen en soms ook meditatie doet om rust te krijgen in je lichaam en goed in balans te raken. Als je yogalessen verzorgt, doe je dit doorgaans aan groepen en kom je dus veel in contact met andere mensen. De kans dat je dan iets doet waardoor schade ontstaat is ook daarbij aanwezig. Dit kan je natuurlijk bij ieder beroep overkomen maar als je bijvoorbeeld een ingewikkelde oefening voordoet en daarbij je flesje drinken omstoot over de nieuwe vloer van een ander, is er schade. Jouw bedrijf is daarvoor verantwoordelijk omdat de schade is ontstaan tijdens het uitoefenen van je beroep. Om veel gedoe te voorkomen en het probleem zo snel mogelijk op te lossen is het hebben van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering yoga zeker aan te raden.
Vergelijk verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar
Als je een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zoekt, leert een kijkje op internet je al snel dat er een grote keuze is in dit soort verzekeringen. Niet iedereen verlangt immers hetzelfde van een verzekering en er is geen een bedrijf hetzelfde dus daarom is het aanbod groot. Als je een AVB wilt afsluiten is het verstandig eerst eens goed online rond te kijken bij welke aanbieders je dat als bedrijf kunt doen. Kijk waar je deze verzekering kunt afsluiten en vergelijk verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar.
Vergelijk de verschillende soorten verzekeringen met elkaar
Heb je een verzekeraar gevonden die je wel aanstaat en waarmee je in zee wilt gaan? Kijk dan ook op de site van deze specifieke aanbieder naar de diverse soorten verzekeringen die je kunt afsluiten. Zo zijn er verzekeringen waarmee je je verzekert voor basiszaken maar zijn er ook veel uitgebreidere te vinden. Het is daarbij het belangrijkste dat je een verzekering kiest die bij je bedrijf past en die een goede dekking geeft. Dit hoeft niet per definitie de meest uitgebreide verzekering die er bestaat te zijn want vaak kun je met een wat minder dure en eenvoudigere ook prima uit de voeten.
Waarop let je als je een AVB afsluit?
Bij de keuze voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is het belangrijk om op het volgende te letten:
- Kies om te beginnen een verzekering die binnen je budget past en waarvoor je een betaalbare premie uitgeeft. Dit klinkt misschien wat banaal maar de kosten zijn ook van belang voor je bedrijf. Zeker als je te maken hebt met een wat beperkter budget is het zaak dat je er binnen blijft en toch een geschikte verzekering vindt.
- Kijk goed welke verzekering of pakket het beste bij je bedrijf past. Zorg ervoor dat er verzekerd wordt wat jij wilt en dat de dekking voldoende is. Je bedrijf te laag verzekeren is niet praktisch omdat je dan kans loopt dat je zelf veel moet bijbetalen in het geval van schade. Te hoog verzekeren daarentegen is ook onnodig want dan betaal je veel premie voor iets dat nooit gebeurt en waarvoor je bedrijf verzekeren geen nut heeft.
- Check altijd de voorwaarden voor de verzekering goed zodat je weet waar je aan toe bent en niet voor nare verrassingen komt te staan. Let hierbij op zaken zoals looptijd, premie, opzeggen of wijzingen doen in een bestaande verzekering.
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zelf online afsluiten
Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gevonden hebt die je wilt afsluiten, dan is het tegenwoordig bij veel verzekeraars mogelijk dit online te doen. Je kunt zo zelf je verzekering afsluiten en alles is ook nog eens snel geregeld. De polis ontvang je via de mail of post. Dit kun je doorgaans bij je aanvraag aangeven. Kom je er zelf nu niet helemaal goed uit of wil je voordat je een AVB afsluit toch liever nog wat meer informatie hierover van de aanbieder? Neem dan altijd even contact op voor meer informatie. Zij helpen je graag en kunnen samen met jou bekijken welke verzekering het beste geschikt is voor je onderneming.
Houd je AVB zo actueel mogelijk
Heb je eenmaal een goede verzekering afgesloten? Houd er dan rekening mee dat er in je bedrijf in de loop der tijd ook veranderingen optreden. Deze kunnen ervoor zorgen dat je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering op een zeker moment niet meer helemaal up-to-date is. Je verzekeraar let daar op maar het is tevens slim dit zelf goed in de gaten te houden. Zo kun je je AVB tijdig laten aanpassen zodat deze weer perfect bij je bedrijf past. Stel, je krijgt in de loop der jaren meer personeel en je bedrijf groeit gestaag. Dan loop je als bedrijf meer risico dat een van de personeelsleden schade veroorzaakt. Het is dan beter om een uitgebreidere verzekering te kiezen waarmee meer gedekt wordt. Hiervoor betaal je weliswaar meer zie je ook meer terug mocht er een schadeclaim ingediend worden.
Hoe wordt de hoogte van de premie bepaald?
Vraag je je nu wellicht af hoe het kan dat je voor verschillende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen een heel andere premie betaalt? Onthoud dan dat de hoogte van de premie wordt bepaald door de volgende factoren:
- De grootte van je bedrijf en het aantal personen dat er werkzaam is. Hoe groter het bedrijf, hoe meer mensen er in de regel werken. Het risico dat er dan wat gebeurt tijdens het werk is groter dus daarvoor betaal je een hogere verzekeringspremie.
- De omzet of winst die je bedrijf maakt. Als je een grote omzet draait, heb je een hogere dekking. Je kunt deze zo hoog maken als je zelf wilt (met een maximum) zodat er meer uitgekeerd wordt in het geval van schade.
- Het soort werk of de branche waarin je bedrijf actief is, speelt ook een belangrijke rol. Is er op je werk meer risico dan bij een ander bedrijf tijdens het uitoefenen van de werkzaamheden? Dan betaal je daarvoor ook een hogere premie.
- Tenslotte is het vaak wel mogelijk om korting te krijgen op je AVB. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je meer verzekeringen bij dezelfde aanbieder hebt afgesloten of als je met je bedrijf bent aangesloten bij een branchevereniging.
Veelgestelde vragen over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor fysiotherapie, fitness, personal trainer en yoga
Is het slim een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor fysiotherapeuten, fitness- en personal trainers en yogadocenten af te sluiten?
Dit is zeker verstandig om te doen. je betaalt weliswaar premie voor een dergelijke verzekering maar je kunt een AVB al voor een paar tientjes per maand afsluiten. De premie weegt dan beduidend minder zwaar dan het voordeel dat je met een dergelijke verzekering hebt. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat letselschade en schade aan goederen van iemand anders, door jouw bedrijf veroorzaakt tijdens het werk, wordt vergoed. Je hoeft zo zelf niet alle kosten te dragen en kunt de afhandeling van de kwestie aan de verzekeraar overlaten. Je betaalt weliswaar een eigen risico maar het gemak van een AVB weegt zwaarder dan de kosten.
Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht in deze branche?
Nee, een dergelijke verzekering is voor geen enkel bedrijf verplicht maar wordt vaak toch afgesloten omdat het voor meer zekerheid zorgt bij je bedrijf en klanten. Mocht er iets vervelends voorvallen waarbij schade ontstaat, dan betekent het hebben van een AVB dat je de schade bij je verzekeraar kunt indienen en dat deze de zaak voor je oplost. De gedupeerde is er dan tevens van verzekerd dat de gemaakte kosten worden vergoed en dat het geen getouwtrek wordt om geld. Daarnaast kun jij als verantwoordelijke voor de geleden schade erop vertrouwen dat het probleem wordt opgelost en zelf gewoon doorgaan met je eigen werk.
Waarop dien je te letten als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit?
- Kijk goed wat voor verzekering bij je bedrijf past.
- Vergelijk diverse verzekeraars en verzekeringen met elkaar.
- Verzeker je niet te laag maar ook niet te hoog.
- Kies voor een goede dekking zodat vergoed wordt wat jij belangrijk vindt.
- Check de looptijd van de aansprakelijkheidsverzekering.
- Kijk hoe je de verzekering kunt afsluiten.
- Kijk of wijzigingen mogelijk zijn tijdens de looptijd.
- Bereken online je premie.
- Kijk hoe opzeggen in zijn werk gaat.
- Lees alle voorwaarden in de verzekeringspolis goed door.
Het loont altijd de moeite eerst goed te kijken wat voor verzekeringen er op het gebied van bedrijfsaansprakelijkheid mogelijk zijn. Kies nooit de eerste de beste maar vergelijk het aanbod zodat jij de beste AVB voor je bedrijf afsluit. Veeg het idee van een dergelijke verzekering niet direct van tafel omdat deze niet verplicht is voor een bedrijf. Heb je wel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten en dien je er gebruik van te maken? Dan zal snel blijken wat het nut van deze verzekering is.