Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kraamzorg, kinderopvang en gastouders

⏱ Leestijd: 9 minuten

Als je in de zorg werkt of kinderopvang verzorgt, dan kom je veel met andere mensen in aanraking. Ben je bijvoorbeeld werkzaam als ZZP’er in de kraamzorg of heb je een bureau dat mensen in dienst heeft die als gastouder optreden, dan is het contact met andere mensen frequent en kom je ook regelmatig bij anderen over de vloer. Als je dan tijdens je werk per ongeluk schade aan de eigendommen van een ander veroorzaakt of een ander zonder opzet pijn doet, kan dit natuurlijk een aardige kostenpost worden, zeker als je niet verzekerd bent.

Verzekering tegen letstelschade en schade aan goederen van een ander

Ook als is het niet verplicht voor een bedrijf, het hebben van een AVB is dan wel uitermate handig. Dit geldt voor veel bedrijven maar in bepaalde beroepen is het risico op schade nu eenmaal groter dan in andere. Het is daarom erg belangrijk dat je je als bedrijf realiseert hoe groot de kans is dat een van je personeelsleden of jezelf een ander schade kan berokkenen. In het geval van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt dan gesproken van letselschade of schade aan spulletjes van anderen.

Werken als gastouder, in de kinderopvang of kraamzorg

Werk je als gastouder, in de kraamzorg of kinderopvang? Ook dan kan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering goed van pas komen. Sommige mensen werken als ZZP’er in een van deze beroepen maar er zijn ook bedrijven waar veel meer mensen in dienst zijn die hetzelfde werk uitvoeren. Laten we eerst eens op een rijtje zetten wat voor risico’s je in deze zorgberoepen mogelijk kunt lopen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gastouder

Als je als gastouder werkt, dan doen veel mensen dat gewoon in hun eigen huis. Hier vang je dan kinderen op wier ouders gaan werken en waarvoor een opvangadres nodig is. Als je dit bij jou thuis doet, dan is je woning ingericht op de aanwezigheid van kinderen en kunnen ze daar naar hartenlust spelen en van alles en nog wat doen. Er zijn echter ook gastouders die buitenshuis kinderen opvangen. Als je zelf als oppas bij andere mensen in huis werkt doe je feitelijk hetzelfde werk als een gastouder maar ben je wel bij iemand anders in huis.

Wanneer je als gastouder of oppas schade veroorzaakt

Als je dan tijdens het uitvoeren van je werk als oppas of gastouder net je kopje koffie omstoot over een dure tafel of een fotolijstje op de kast laat omvallen, dan ben jij daar natuurlijk verantwoordelijk voor. Of je zult net zien dat een kindje achter je staat zonder dat je dit ziet en gaat op de voeten staan…met wat pech breken ze een teentje of moeten ze toch echt even door een arts gecontroleerd worden. In het geval van schade aan goederen of letselschade bij anderen, betaal jij als verantwoordelijke de kosten die een ander daarvoor maakt. Als je dan niet verzekerd bent tegen dergelijke schade, draai je zelf voor de gemaakte kosten op. Zeker als je iets waardevols beschadigd hebt, ook al is dat dan per ongeluk, kan het verschuldigde bedrag aardig oplopen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kraamzorg

Als je in de kraamzorg werkt dan betekent dit dat je nieuwe ouders in de eerste dagen of weken nadat hun kindje ter wereld gekomen is, bijstaat met van alles en nog wat. Als kraamverzorgster draag je de zorg voor moeder en kind maar komt het ook met regelmaat voor dat je andere taken die zich in huis aandienen, verricht. Ben je druk bezig de afwas te doen, zul je net zien dat je een oortje van de meest kostbare kopjes afstoot. Heel vervelend natuurlijk maar niet opzettelijk. Jij bent dan echter wel verantwoordelijk voor de schade die je hebt veroorzaakt tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Omdat je steeds bij andere mensen over de vloer komt in dit beroep is het dan erg praktisch om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kraamzorg af te sluiten.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kinderopvang

Als je een kinderopvang runt, dan komen daar dagelijks veel kindjes waarvoor jij de zorg draagt. Je kunt daarnaast ook op kinderen passen in het huis waar zij woonachtig zijn. In de kinderopvang kom je veel in aanraking met andere personen, met name kinderen van diverse leeftijden, tijdens het doen van je werk. Gebeurt er iets dat net even vervelend is en waarbij schade ontstaat door jouw schuld, ook al is het niet expres? Dan ben jij daar natuurlijk verantwoordelijk voor want, ook al ging het per ongeluk, jij bent wel degene die de schade veroorzaakt heeft. Het hebben van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kinderopvang kan in dat geval zeer nuttig zijn.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan je voordeel opleveren

Omdat je in alle genoemde beroepen veel in aanraking komt met andere mensen en regelmatig op verschillende locaties werkzaam bent, is het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een goed plan. Zo ben jij als bedrijf nog steeds verantwoordelijk als je schade aanricht aan anderen of aan hun spulletjes, maar worden de kosten die voor herstel worden betaald grotendeels door je verzekering vergoed. Het afsluiten van een dergelijke verzekering is niet verplicht om als bedrijf te doen maar het kan wel veel voordeel opleveren als je deze wel hebt.

De verzekering dekt de kosten als gevolg van schade

Heb je wel een AVB gastouder, kraamzorg of kinderopvang afgesloten? Als er dan iets vervelends voorvalt tijdens het werk waarbij schade ontstaat, kun je dit melden bij je verzekeraar. Met een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij de hand kun je dan de schade bij je verzekeringsmaatschappij indienen. Indien je voldoende verzekerd bent krijgt de gedupeerde snel zijn of haar geld voor de gemaakte kosten terug en is de kwestie weer opgelost. Naast het feit dat je zelf dan niet opdraait voor de kosten (wel deels want er wordt door nagenoeg elke verzekeraar gewerkt met een eigen risico van rond de €250) scheelt het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering je ook een hoop gedoe. Je hoeft dan namelijk niet zelf de kwestie op te lossen maar kunt dit overlaten aan je verzekeraar. Zo kun jij gewoon doorgaan met je dagelijkse bezigheden en je werk zo goed mogelijk doen.

Extra zekerheid als je verzekerd bent

Ondanks het feit dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, voor geen enkel bedrijf, worden dit soort verzekeringen toch met grote regelmaat afgesloten en wordt het ook als prettig ervaren door anderen als jij deze als bedrijf wel hebt. Dit geeft degenen waar je werkzaam bent namelijk een extra stukje zekerheid. Mocht er wat gebeuren, dan weten zij zeker dat hun kosten, zonder al te veel gedoe, worden vergoed en bovendien kun jij dan gewoon verdergaan met je werk zonder dat je je tijd ergens anders aan dient te besteden.

Hoe wordt de verzekeringspremie betaald?

Als je er als bedrijf voor kiest een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, dan betaal je daar uiteraard een premie voor. Deze wordt meestal maandelijks afgeschreven zodat de kosten wat gespreid kunnen worden. Wil je als bedrijf liever per jaar of anders betalen? Informeer dan eerst of dat ook mogelijk is. Het verschuldigde bedrag in een keer betalen in plaats van in maandelijkse termijnen kan je in bepaalde gevallen wel korting opleveren dus dat is dan mooi meegenomen. De hoogte van de premie voor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt beïnvloed door diverse factoren. Dit zijn de volgende zaken.

Aantal werknemers en de grootte van het bedrijf

Om te beginnen is de grootte van je bedrijf en het aantal werknemers van invloed op de hoogte van de premie. Hoe groter je bedrijf en hoe meer personen er werken, hoe meer je voor de premie dient te betalen. Dit heeft simpelweg te maken met het feit dat het risico op schade groter is als je met meer mensen werkt. Als je als ZZP’er werkt dan bestaat de kans dat er wat gebeurt natuurlijk altijd maar is deze kleiner. Omdat de kans dat er dan uitgekeerd dient te worden door de verzekeraar minder groot is (en waarschijnlijk ook minder frequent) betaal je een lagere premie. Run je bijvoorbeeld een bureau voor kraamzorg waarin meerdere medewerkers actief zijn? Of zend je mensen uit als gastouder naar verschillende gezinnen? Hoe meer mensen er dan binnen je bedrijf actief zijn, hoe hoger de premie zal zijn.

Wat voor soort werk en in welke branche is je bedrijf actief?

De hoogte van de premie wordt tevens bepaald door het soort werk dat je doet. Als je een bedrijf hebt in een branche waarin je minder risicovol werk doet, dan betaal je een minder hoge premie. Heb je een beroep waaraan meer risico’s verbonden zijn, waarbij je meer in contact met anderen komt of waarbij je vaak op locatie zit? Dan is de kans op schade aan goederen of personen ook groter en betaal je daarvoor ook meer premie.

Omzet van het bedrijf en korting krijgen

De premie is daarnaast afhankelijk van het maximale bedrag dat je wilt verzekeren. Dit is niet voor iedereen hetzelfde en de een wil nu eenmaal meer verzekeren dan de ander. Draai je met je bedrijf een flinke omzet per jaar? Dan zal de premie ook hoger uitvallen. Er zijn overigens wel verschillende manieren om korting te krijgen op de te betalen premie. Hoe dit gedaan kan worden, verschilt per verzekeraar dus laat je daar altijd op voorhand goed over informeren. Zo kun jij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kiezen die goed bij je bedrijf past en die ook nog eens binnen het budget past.

Wanneer kom je voor korting in aanmerking?

Als je ervoor kiest een AVB af te sluiten bij een verzekeringsmaatschappij waar je ook andere verzekeringen hebt lopen, bestaat de kans dat je korting krijgt. Zeker als je ervoor kiest een totaalpakket af te sluiten, zijn verzekeraars nog wel eens geneigd daar korting op te geven. Is je bedrijf lid van een branchevereniging of een andere organisatie die de belangen van de beroepsgroep behartigt? Dan is er vaak ook de nodige korting mogelijk. Kijk altijd goed naar alle opties zodat je niet alleen met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uit de bus komt, maar deze goed aansluit bij je onderneming en je er een prima prijs voor betaalt.

Zorg ervoor dat je verzekering actueel is en passend blijft

Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten, wil je natuurlijk bij voorkeur de best passende hebben en niet steeds weer willen switchen. Mocht de verzekering niet goed passend zijn, dan is aanpassen wel mogelijk. Dit kan sowieso op een bepaald moment nodig zijn, omdat je bedrijf bijvoorbeeld groeit en je meer mensen in dienst krijgt. De verzekeraar zal regelmatig kijken of je verzekering nog up-to-date is of dat er aanpassingen nodig zijn. Bevalt de verzekering niet? Houd er dan rekening mee dat je naar een andere verzekeraar dient over te stappen. De meeste verzekeringen hebben een looptijd van een jaar maar kijk altijd even goed wat de voorwaarden voor die van jou zijn. Wil je er tussentijds af? Dan is dat niet altijd mogelijk en indien dit wel kan, betaal je daar extra voor.

Waarmee houd je rekening als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit?

Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten is het belangrijk rekening te houden met de volgende zaken:

  • Kijk om te beginnen goed welke verzekering bij je bedrijf past. Niet iedereen verlangt hetzelfde van een verzekering of wil hetzelfde vergoed zien. Derhalve zijn er diverse verzekeringen mogelijk zodat ook jij er eentje vinden kunt die bij je wensen en de onderneming aansluit.
  • Zorg dat je niet onderverzekerd bent maar te hoog verzekeren is ook niet nodig. In het laatste geval betaal je namelijk dusdanig veel premie en ben je verzekerd voor dingen die onnodig zijn voor jouw bedrijf.
  • Kijk hoeveel premie je kunt en wilt betalen voor de verzekering. Als je net gestart ben op de arbeidsmarkt met je bedrijf dan is er vaak niet zoveel budget voor een verzekering beschikbaar. Ook als is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, overweeg zeker deze af te sluiten want deze kan heel nuttig zijn.
  • Vergelijk verschillende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen van diverse aanbieders met elkaar. Kijk daarnaast ook naar de mogelijkheden bij de verzekeraar waar jij een AVB wilt afsluiten.
  • Heb je een passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gevonden? Kijk dan goed hoe je deze kunt afsluiten. Veel aanbieders geven tegenwoordig de mogelijkheid dit zelf online te regelen maar een belletje eraan wagen zodat een medewerker van de verzekeringsmaatschappij je hulp biedt en samen met jou de verzekering opstelt, kan uiteraard ook altijd nog.
  • Check hoe het zit met overstappen mocht de verzekering niet naar je zin zijn of niet aan je wensen voldoen. Kijk wat de looptijd is en hoe opzeggen in zijn werk gaat. Voor veel verzekeringen geldt dat je er minimaal een jaar aan vast zit en niet tussentijds kunt opzeggen. Daarna is opzeggen per maand veelal mogelijk maar raadpleeg daarvoor altijd de poliswaarden om precies te weten hoe dit in elkaar zit.
  • Kies niet direct de eerste de beste verzekering die je tegenkomt om het zo snel mogelijk geregeld te hebben. Kijk en vergelijk goed zodat jij de best passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een bedrijf of beroep in de kraamzorg, kinderopvang of als gastouder vindt. Ook in die branche is het hebben van een dergelijke verzekering wenselijk en wordt het zeker aangeraden deze af te sluiten.

Veelgestelde vragen over een AVB voor de kraamzorg, kinderopvang en gastouders

Is het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht in de kraamzorg, kinderopvang of als je gastouder bent?

Nee, dit is niet verplicht voor een bedrijf of zelfstandig ondernemer in deze branche. Het is echter wel nuttig dit te doen omdat het je als bedrijf de nodige voordelen oplevert die niet opwegen tegen de premie die je voor de AVB betaalt. Mocht je per ongeluk schade aan iemand of aan diens eigendommen toebrengen, dan zorgt je verzekeraar ervoor dat deze vergoed wordt en heb jij zelf geen omkijken meer naar de kwestie. Zo kun jij gewoon doorgaan met je werkzaamheden terwijl de verzekeringsmaatschappij je werk uit handen neemt en de geleden schade vergoedt (minus je eigen risico). Dit scheelt niet alleen geld maar vooral veel gedoe.

Waarmee houd je rekening als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kiest?

Let erop dat je een verzekering kiest die bij je bedrijf en het soort werk dat je doet, past. Als je werkt in de kraamzorg, kinderopvang of als gastouder, dan kom je daarbij veel in contact met andere mensen en ben je vaak bij een ander in huis. De kans dat je dan iets stuk maakt is natuurlijk groter dan wanneer je heel de dag op je eigen kantoor zit. Een goede verzekering afsluiten is dan bepaald geen slecht idee. Kijk goed wat je laat verzekeren, wat er gedekt wordt en hoeveel je daarvoor betaalt. Heb je meer mensen in dienst? Dan zul je meer betalen voor je premie dan wanneer je zelfstandig werkt maar daarvoor krijg je dan ook meer terug, indien er door een werknemer schade is berokkend aan een ander. Neem de tijd een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te zoeken. Zo vind ook jij de meest geschikte verzekering voor je bedrijf dat werkzaam is in de zorg.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over ondernemen en verzekeren. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over ondernemen.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Onderneemgerust.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.