Bedrijfsaansprakelijkheid verzekering Stichting

⏱ Leestijd: 4 minuten
Verzekeringen zijn belangrijk om te hebben want ze kunnen je bij bepaalde problemen en kwesties uit de brand helpen door deze voor je op te lossen en eventuele schade te betalen. Dit is zeker ook het geval bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je kunt je als particulier tegen van alles en nog wat verzekeren maar dit is tevens mogelijk voor bedrijven. In welke branche je werkzaam bent of wat voor bedrijf je hebt, maakt niet uit. Een AVB kun je namelijk voor elk bedrijf afsluiten, ook voor een stichting.

Wat houdt het in als je een stichting hebt?

Een stichting wordt opgericht zonder dat daarbij naar winst gestreefd wordt, zoals bij veel andere rechtsvormen of bedrijven wel het geval is. Een stichting wordt door een of meer mensen opgericht. Dit kan beschreven worden bij de notaris. Het is voor een stichting verplicht een bestuur te hebben om deze te kunnen runnen maar dit zijn vaak vrijwilligers. Indien de stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel ben je als bestuur niet persoonlijk aansprakelijk als er schade ontstaat bij derden. Een stichting wordt vaak gefinancierd met behulp van giften en subsidies.

Welke soort schade wordt vergoed met een AVB?

Als stichting kun je ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Een dergelijke verzekering, ook wel bekend onder de naam AVB, zorgt ervoor dat je stichting of het bestuur niet zelf opdraait als er schade is die door iemand van de stichting is veroorzaakt. Omdat een stichting het financieel gezien vaak al niet gemakkelijk heeft, zit je uiteraard niet te wachten op extra en onvoorziene uitgaven als er iets gebeurd is waarbij schade is ontstaan. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert in het geval van een stichting het volgende:
  • Letselschade; dit wil zeggen wanneer een ander persoon dan iemand van de stichting schade heeft opgelopen waarvoor de stichting verantwoordelijk is.
  • Zaakschade; hiervan is sprake als iemand zonder opzet de spullen van een ander beschadigd heeft. Ook dit betekent bij een stichting dat deze daar verantwoordelijk voor is omdat degene die de schade onbedoeld heeft aangebracht, tot de stichting behoort.

Zelf nergens meer omkijken naar als je verzekerd bent

Er kunnen tal van soorten schade aangebracht worden aan een ander of aan goederen en een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje dus gebeurt er wat, dan is dat gewoon pech. Ben je daar dan als stichting niet voor verzekerd maar wel aansprakelijk, dan betekent dit dat je zelf voor de kosten van de schade opdraait. Dit zal niet alleen vaak erg problematisch zijn voor een stichting die al niet veel geld heeft om de gewone zaken draaiende te houden maar er komt ook een hoop rompslomp bij kijken waar je niet op zit te wachten. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je als stichting rekenen op hulp bij problemen met derden en wordt de schade vanuit de verzekering vergoed.

Vergelijk goed de diverse bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen

Ook al heeft een stichting doorgaans te maken met een beperkt budget, het afsluiten van een AVB is zeker aan te raden. Je hoeft dan als stichting ook niet de duurste verzekering die je vinden kunt af te sluiten maar je kijkt het beste eerst eens goed rond wat er met het beschikbare budget mogelijk is. Het is altijd zinvol om wat tijd te steken in het vergelijken van bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen bij diverse aanbieders. Er kan veel verschil zitten tussen bepaalde verzekeringen bij verschillende aanbieders maar bij een specifieke verzekeraar heb je ook de keuze uit diverse aansprakelijkheidsverzekeringen. Kijk altijd goed met welke verzekering je stichting het beste uit de bus komt zodat je er ook daadwerkelijk wat aan hebt.

Kijk goed welke verzekering het beste bij de stichting past

Heb je zeker rekening te houden met een klein budget, kijk dan wat er mogelijk is met een voordelige bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Het is daarbij belangrijk dat de verzekering in kwestie wel voldoende dekt maar je hoeft er niet de hoofdprijs voor te betalen. Ben je bijvoorbeeld lid van een stichting die niet veel met andere mensen te maken heeft of er weinig mee in contact komt, dan is de kans op schade aan anderen natuurlijk al veel minder groot. Je hoeft je daar dan ook niet voor grote bedragen tegen te verzekeren want met een beetje minder kun je dan ook voldoende uit de voeten.

Win altijd meer informatie in als je er zelf niet uitkomt

Het soort werk dat je stichting verricht en binnen welke branche dit is, kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de keuze van de aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast is het zeker ook voornaam te kijken met hoeveel mensen je stichting werkt. Hoe meer dit er zijn, hoe groter de kans dat er iets gebeurt waarbij schade veroorzaakt wordt. Zolang je als stichting goed op een rijtje hebt waarvoor je verzekerd wilt zijn, kun je daar de best passende verzekering bij kiezen. Vaak kun je bij een aanbieder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zelf online afsluiten maar als je er niet goed uitkomt of wilt weten wat de mogelijkheden zijn, informeer dan altijd bij een aanbieder of zelfs bij meerdere aanbieders. Kijken en vergelijken kost wel wat tijd maar levert je wel het beste en financieel meest gunstige resultaat op.

Veelgestelde vragen omtrent een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een stichting.

Is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een stichting af te sluiten?

Ja, dit heeft zeker nut. Voor elke onderneming, dus ook voor een stichting die niet gericht is op het behalen van winst, kan een dergelijke verzekering worden afgesloten. Met deze verzekering kunnen de volgende manieren van schade worden vergoed:
  • Letselschade; schade die is toegebracht aan andere personen
  • Zaakschade; schade die is toegebracht aan goederen van anderen
Als je hiervoor niet verzekerd bent als stichting dan dien je zulke schade zelf te bekostigen. Veel stichtingen hebben geen grote financiële middelen dus zulke schadeposten zit je dan zeker niet op te wachten. Indien er een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is afgesloten wordt schade aan derden vergoed zodat je daar niet als stichting of als het bestuur ervan voor opdraait.

Hoe vind je de juiste AVB voor een stichting?

Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een stichting zoekt, is het slim eerst goed rond te kijken wat er allemaal mogelijk is op dat gebied. Vergelijk verschillende aanbieders van verzekeringen met elkaar en vergelijk ook de diverse producten die ze aanbieden. Zo heb je de meeste kans een goed passende bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering voor je stichting te vinden. Zoekwoorden: bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP zorg, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in de zorg, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorg en welzijn, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering thuiszorg

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over ondernemen en verzekeren. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over ondernemen.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Onderneemgerust.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.