Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering taxi, koerier, rijschool en transport

⏱ Leestijd: 9 minuten

Als je een bedrijf wilt beginnen dan komt daar veel bij kijken. Om niets te vergeten is het slim als je eerst een goed plan van aanpak maakt. Vind je dat zelf moeilijk om te doen of kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Raadpleeg dan altijd even de site van de Kamer van Koophandel. Op www.kvk.nl vind je veel bruikbare tips en tricks en kun jij goed van start gaan met je onderneming. Een belangrijk punt als je een eigen bedrijf start wordt gevormd door de verzekeringen.

Waarvoor kan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering worden ingezet?

Bepaalde verzekeringen zijn verplicht voor je bedrijf om te hebben maar dit geldt niet voor allemaal. Zo is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht maar wordt het wel altijd aangeraden om deze af te sluiten. Met deze verzekering, ook bekend onder de afkorting AVB, kun je je bedrijf verzekeren tegen schade waarvoor jij als bedrijf verantwoordelijk bent omdat deze tijdens het werk is ontstaan. Het gaat dan om schade aan andere mensen (letselschade) of schade aan spullen die van iemand anders zijn. Heb je geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten en veroorzaak je onverhoopt schade? Dan draai je als bedrijf zelf voor de kosten om deze te herstellen op. Met een goede verzekering daarentegen worden deze kosten vergoed en bespaar je je onderneming een hoop gedoe omdat je verzekeraar de kwestie voor je afhandelt.

Kijk altijd goed wat het nut van een AVB voor je bedrijf is

Gezien het feit dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, hoef je deze als bedrijf niet af te sluiten om je werk toch uit te mogen oefenen. Het is echter wel een goede preventie (zoals alle verzekeringen dat zijn) en mocht je onverhoopt schade toebrengen aan anderen of aan hun spullen, dan scheelt dit je veel gedoe en kosten. Het is belangrijk als bedrijf dat je een passende verzekering kiest maar ook eerst goed kijkt of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering echt nodig is. Dit hangt van diverse factoren af maar je maakt zelf de keuze.

Verzeker je niet te laag maar ook zeker niet te hoog

Als je graag goed verzekerd bent en je werk wilt blijven uitoefenen zonder problemen, dan is het afsluiten van een AVB zeker aan te raden. Je hebt al voor een paar tientjes per maand een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dus dat kan je de kop niet kosten. Er zijn uiteraard veel duurdere verzekeringen maar je dient vooral te kijken naar wat nodig is om te verzekeren. Veel te veel premie betalen en je bedrijf laten verzekeren voor zaken die niet nodig zijn hoeft natuurlijk niet. Te laag verzekeren is uiteraard ook niet gunstig omdat dan de kans bestaat dat je zelf bij schadegevallen bij moet betalen maar er is voor elk bedrijf ook een gulden middenweg te vinden. Zo vind je een goede verzekering die ook nog eens betaalbaar is en die vergoedt wat jij belangrijk vindt en dat voor je bedrijf van toepassing is.

Kans op schade in de transport- en vervoersbranche is niet klein

Het is zeker ook afhankelijk van wat voor beroep je uitoefent of in welke branche je werkzaam bent, of je al dan niet voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kiest. Ben je werkzaam in de transportbranche? Dan kom je veel op de weg en is de kans dat daar wat gebeurt best aanzienlijk. Niet dat je expres een ongeluk veroorzaakt maar door de drukte op de weg en de andere weggebruikers die daar ook aanwezig zijn, kan er met wat pech zomaar eens wat gebeuren waarbij schade ontstaat.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering taxi

Laten we om te beginnen eens kijken naar het beroep van taxichauffeur. Als je in de taxi rijdt, dan betekent dit dat je vaak op de weg zit en veel mensen en goederen vervoert. Natuurlijk doe je het niet expres maar stel, je tilt een paar koffers van de persoon die je vervoert uit de auto en laat er eentje vallen. Dat is dan natuurlijk altijd de koffer waar breekbare spulletjes in zitten, dat kan niet missen. Gevolg: er is schade ontstaan want er zijn wat spullen kapot. Als je dan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten, kun je de schade bij je verzekeraar indienen om deze te laten vergoeden.

Overweeg zeker een AVB als je taxichauffeur bent

Of je bent een ritje aan het maken en rijdt per ongeluk tegen een paaltje van de gemeente aan, schampt een fietser die valt of raakt het boodschappenkarretje op wieltjes van iemand die aan het winkelen is. Allemaal voorbeelden van schade die veroorzaakt is door jou tijdens het uitoefenen van je werk als taxichauffeur en waarvoor jij dan ook verantwoordelijk bent. Ben je niet verzekerd als taxibedrijf voor aansprakelijkheid, dan draai je zelf op voor de kosten die gemaakt moeten worden om de geleden schade te herstellen. Wil je niet voor hoge kosten komen staan of zelf een schadekwestie oplossen? Dan is het zeker het overwegen waard om in deze branche een goede AVB af te sluiten.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering koerier

Hetzelfde geldt natuurlijk voor koeriersbedrijven. Tegenwoordig wordt er hoe langer hoe meer online besteld en worden er steeds meer pakketjes bij mensen thuis, op kantoor of op ophaalpunten bezorgd. Koeriers hebben veel werk en zitten lange dagen op de weg om alles op tijd te kunnen bezorgen. Als koeriersbedrijf heb je vaak meerdere chauffeurs in dienst en ook diverse vervoersmiddelen rondrijden. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje en wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen maar soms gebeurt het gewoon dat er wat mis gaat.

Pech tijdens je werk als koerier

Je koerier rijdt bijvoorbeeld in een drukke straat waar veel auto’s geparkeerd staan. Hierbij raakt hij of zij per ongeluk een spiegel van een auto waardoor er schade aan de spullen van iemand anders is veroorzaakt. Of de koerier moet ineens hard remmen en de spullen vliegen bijna letterlijk door de bus. Met wat pech is er dan een en ander dat je voor een ander bedrijf vervoert naar klanten toe, beschadigd of kapot gegaan. In dat soort gevallen en nog veel meer is het dan bijzonder praktisch als je koeriersbedrijf een AVB heeft afgesloten. Als bedrijf claim je dan de geleden schade bij je verzekeraar zodat deze de vervelende kwestie voor je oplost. Zo wordt je niet alleen een vervelende klus uit handen genomen maar hoef je ook niet bang te zijn dat je als bedrijf voor de kosten om de schade te vergoeden opdraait.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering rijschool

Heb je een rijschool? Dan is het natuurlijk de bedoeling dat je je leerlingen goed leert rijden en dat daarbij geen ongelukken gebeuren. Hiervoor geldt echter ook dat een ongeluk zomaar kan plaatsvinden. Indien een ongeluk plaatsvindt tijdens het geven van een rijles dan ben jij daar als rijschool voor verantwoordelijk. Het gebeurt immers tijdens het uitoefenen van je werk. Stel, je leerling raakt een paaltje bij een huis, parkeert net te kort in en tikt de schutting van de buren aan. Dan is er dus schade aan de eigendommen van iemand anders toegebracht. Indien je dan als rijschool een AVB hebt afgesloten, kun je de verzekeraar van de schade op de hoogte brengen en kan deze de kwestie verder voor je afhandelen. Zo kun jij gewoon doorgaan met het geven van rijlessen en hoeven je leerlingen niet te wachten omdat jij geen tijd hebt om ze te instrueren.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering transport

In de transportsector draait alles om het vervoer van goederen. Er zijn (grote) bedrijven die met een eigen transportdienst werken en daarvoor hun eigen busjes, vrachtwagens en andere vervoermiddelen hebben, maar veelal wordt het transport van de goederen die jij kweekt, produceert of bewerkt uitbesteed aan transportbedrijven. Het is moge duidelijk zijn dat deze veel op de weg te vinden zijn waardoor de kans op een ongeluk altijd aanwezig is.

Schade onderweg of bij het laden en lossen

Dit is echter niet de enige manier waarop schade kan ontstaan. Deze kan zich voordoen tijdens het transport op de weg, water of door de lucht, maar ook tijdens het laden en lossen wil er nog wel eens wat gebeuren. Vervoer je als transportbedrijf bijvoorbeeld fruit van de veiling naar een groothandel? Als je dan net een keertje pech hebt, valt er een pallet van je heftruck af en rollen de sinaasappels door de hal of je vrachtwagen heen. Dat er dan schade ontstaat tijdens de uitvoering van het werk is wel duidelijk. De vervoerder (indien deze zelf lost of laadt) is daarvoor dan aansprakelijk want je dupeert er namelijk een ander bedrijf of persoon mee.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan voor elke onderneming worden afgesloten

Als je er als bedrijf voor kiest een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, dan is dat zeker in de transport- en vervoersbranche geen overbodige luxe. Je komt in deze branche veel in contact met andere personen dus daaraan zou je schade, ook al is dat niet bedoeld, toe kunnen brengen. In de transportbranche krijg je echter ook te maken met het vervoer van goederen die van iemand anders zijn, dus daarvoor wil je wel goed verzekerd zijn, mocht er iets voorvallen. Juist voor schade aan personen of spullen is een AVB geschikt. En of je nu een fietskoerier bent die zelfstandig werkt of een groot transportbedrijf dat dagelijks veel chauffeurs de weg op stuurt, maakt daarbij niet uit. Een bedrijfsaansprakelijk-heidsverzekering kan namelijk voor elk bedrijf, ongeacht de grootte of hoeveel mensen er werken en ongeacht de rechtsvorm waaronder gewerkt wordt, worden afgesloten.

Kijk en vergelijk goed

Als je als ondernemer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten, is het altijd verstandig eerst goed rond te kijken waar je dit kunt doen. Er zijn talloze verzekerings-maatschappijen te vinden waar je voor een dergelijke verzekering terecht kunt. Het loont echt de moeite om eerst diverse verzekeraars goed met elkaar te vergelijken. Dit geldt tevens voor de diverse verzekeringen. Binnen de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn ook veel verschillende te vinden zodat er voor elk bedrijf wel een passende bij zit.

Hoe wordt de premiehoogte bepaald?

Heb je een verzekeraar gevonden die je wel aanstaat? Kijk dan goed welke verzekering je wilt en kunt afsluiten. Het meest in het oog springende verschil tussen de diverse verzekeringen is toch voor veel mensen de premie die je ervoor betaalt. Deze kan nogal uiteenlopen en wordt bepaald op basis van de volgende zaken:

  • De grootte en het aantal personen dat in een bedrijf werkt. Werk je bijvoorbeeld als zelfstandig rijschoolhouder en heb je geen personeel? Dan betaal je minder premie voor je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dan wanneer je een transport- of koeriersbedrijf hebt met veel chauffeurs. De reden hiervoor is dat je met meer mensen simpelweg een groter risico loopt dat er ergens schade ontstaat.
  • Daarnaast is het van belang in welke branche je werkt en welk beroep je uitoefent. In de transportbranche is, zoals reeds gezegd, een bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering geen overbodige luxe omdat je veel met andere mensen in contact komt, veel goederen van anderen vervoert en veel onderweg bent. Deze factoren dragen er aan bij dat je een groter risico op schade aan anderen en goederen loopt. Hoe groter dit risico, hoe hoger de premie.
  • Als je kijkt naar het verzekerde bedrag, dan speelt dit ook een belangrijke rol. Hierbij komt tevens de jaaromzet van een bedrijf om te hoek kijken. Als je een aanzienlijke omzet hebt, is er ook meer dat verzekerd dient te worden. Hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger de premie.
  • Tenslotte wordt gekeken of je als bedrijf lid bent van een brancheorganisatie of een vereniging die de belangen van je beroepsgroep behartigt. Is dit het geval, dan krijg je vaak korting op je verzekeringspremie. Kijk altijd goed of er nog meer mogelijkheden zijn om korting te krijgen want dit is natuurlijk altijd meegenomen.

Overweeg altijd een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vanwege de voordelen

Denk je nu: laat die bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering maar zitten want dit kost me alleen maar geld en is niet verplicht? Dan raden we aan nog eens goed erover na te denken want het voordeel van een AVB weegt vele malen zwaarder dan de premie die je er voor betaalt. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hoeft helemaal niet zo veel te kosten (dit hangt gewoon ook erg af van het bedrijf dat je runt) en als er dan sprake mocht zijn van schade aan derden of aan goederen, dan hoef jij deze niet uit eigen zak te betalen. Veel klanten en leveranciers werken bij voorkeur samen met bedrijven die een AVB hebben. Dit geeft namelijk meer zekerheid dat er snel en voldoende wordt uitbetaald bij schadegevallen. Als je als bedrijf geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt, bestaat de kans dat je op die manier klanten verliest of ze naar een ander gaan en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Veelgestelde vragen over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering taxi, koerier, rijschool en transport

Is het zinvol een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten in de transport- en vervoersbranche?

Ja, dit is zeker slim om in deze branche te doen. Je bent namelijk als bedrijf in deze sector veel onderweg, komt veel in contact met andere bedrijven en personen en vervoert spullen die eigendom zijn van een ander. Het risico op schade aan personen en aan goederen is in deze branche groter dan in andere branches en dat is nu juist het soort schade waarvoor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan worden ingezet. Het maakt daarbij niet uit of je een groot of juist klein bedrijf hebt of ZZP’er bent, het risico blijft aanzienlijk omdat je andere mensen of eigendommen van een ander vervoert. Als je dan schade hebt die tijdens je werk is opgelopen, dan ben jij daar als bedrijf aansprakelijk voor.

Hoe sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af?

Als je een AVB wilt afsluiten dan kun je daarvoor tegenwoordig bij veel verzekeraars online terecht. Vul eerst wat gegevens in om je premie te laten berekenen en een bedrijfs-aansprakelijkheidsverzekering te vinden die goed bij je bedrijf past. Is de verzekering inclusief premie die eruit komt rollen naar je zin? Vul dan voor de aanvraag ervan je bedrijfsgegevens in en controleer deze goed. Alles in orde? Dan kun je je aanvraag digitaal versturen. Kom je er zelf niet helemaal goed uit op die manier? Neem dan contact op met de verzekeraar, stel je vragen en sluit de verzekering telefonisch af. Je kunt de polis zowel via de mail als met de post ontvangen. Dit geef je bij je aanvraag aan.

Waardoor ontstaan verschillen in premie bij een AVB voor taxibedrijven, transportbedrijven, koeriersbedrijven en rijschoolhouders?

Een belangrijk verschil wordt veroorzaakt door de grootte van het bedrijf en het aantal werknemers. Hoe meer mensen je in dienst hebt, hoe meer premie je betaalt. Dit komt eenvoudigweg door het feit dat meer mensen meer risico betekent. Daarnaast is deze branche waarbij je veel op de weg zit, spulletjes van een ander vervoert en regelmatig in contact komt met andere mensen, risicovoller dan andere branches waarbij je bijvoorbeeld de hele dag alleen op je kantoor zit. Hetgeen niet wil zeggen dat een AVB daarvoor zinloos is want ook dan kan een dergelijke verzekering zeker nut hebben. In de vervoers- en transportbranche is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht maar zeker aan te raden. De premie die je er maandelijks voor betaalt levert je bedrijf namelijk de nodige voordelen op als er schade veroorzaakt is waarvoor jij verantwoordelijk bent.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over ondernemen en verzekeren. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over ondernemen.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Onderneemgerust.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.