Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering webwinkel/webshop

⏱ Leestijd: 7 minuten

Tegenwoordig is een bestelling in een webshop plaatsen net zo gewoon als zelf je inkopen in een fysieke winkel doen. Je winkelt net zo gemakkelijk vanuit je luie stoel en kunt werkelijk alles wat je maar kunt bedenken online bestellen en thuis laten bezorgen. Ook voor een webshop is het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering lang geen gek idee. Zo kun je je als online winkelier of aanbieder van allerlei verschillende goederen ook verzekeren tegen schade bij klanten.

Wat wordt er vergoed vanuit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor je webwinkel?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, ook wel bekend onder de afkorting AVB, is niet verplicht om af te sluiten als je een bedrijf hebt maar het is zeker wel aan te raden dit toch te doen. Je hebt als ondernemer reeds voor een paar tientjes premie per maand een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je verzekerd tegen schade die jij of een van de werknemers van je bedrijf heeft veroorzaakt bij derden, tijdens het uitvoeren van het werk. De schade die vergoed wordt met een dergelijke verzekering betreft zowel letsel-schade (aan personen) of schade aan goederen.

Veilig shoppen is belangrijk

Als je als klant een bestelling plaatst bij een webwinkel dan wil je dit natuurlijk wel op een zo veilig mogelijke manier doen. Veel webshops werken daarom met beveiligde verbindingen zodat je gegevens, als je deze invult terwijl je een bestelling plaatst, veilig zijn en niet kunnen lekken naar derden. Het is ook uitermate belangrijk dat je gegevens veilig zijn en je privacy beschermd wordt. Je herkent een beveiligde verbinding bij een webshop aan het slotje dat je boven in de balk ziet staan. Er staat ook vaak bij vermeld of het om een veilige of niet veilige verbinding gaat.

Wanneer kies je voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Is de verbinding nu niet veilig bij een webshop en lekken er persoonlijke gegevens weg naar derden of naar andere instanties? Dan ben je daar als webshop wel verantwoordelijk voor en bestaat de kans dat je klanten hiervan schade ondervinden. De meest geleden schade zal dan financieel zijn. Hiertegen kun je je als ondernemer beschermen met behulp van een zogenaamde beroepsaansprakelijkheidsverzekering. In tegenstelling tot een bedrijfs-aansprakelijkheidsverzekering is de eerstgenoemde wel voor veel beroepen en branches verplicht. Lijdt iemand financiële of vermogensschade door jouw schuld of wordt deze door je bedrijf veroorzaakt? Dan kun je als bedrijf een beroep doen op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, ook wel bekend onder de afkorting BAV.

Wat dekt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een webshop?

Hoe zit het dan met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering webshop? Deze kan bij andere vormen van schade worden ingezet en wordt niet gebruikt als het om financieel leed gaat dat het gevolg is van fouten die door een bedrijf of een van de medewerkers wordt gemaakt.

Een AVB dekt het volgende:

  • Schade aan personen en spullen
  • Schade die ontstaan is wanneer je als bedrijf aansprakelijk bent voor het product dat je verkoopt.

Bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering webwinkel betekent dit dat met name naar het tweede punt gekeken zal worden. Indien jij als webshop een product aan een klant verkocht hebt die daardoor schade heeft gekregen, dan draag jij daar als bedrijf de verantwoordelijkheid voor. Niet alle verzekeraars vergoeden precies hetzelfde dus het is altijd raadzaam goed te kijken wat er binnen de polis valt die jij hebt afgesloten.

Grote diversiteit aan bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen

Het is sowieso aan te raden eerst diverse aanbieders van bedrijfsaansprakelijkheids-verzekeringen met elkaar te vergelijken voordat je er een afsluit. Zo kun je goed bekijken wat de verschillen en overeenkomsten zijn en de verzekeraar kiezen die je het beste aanstaat. Er zijn niet alleen verschillen te vinden tussen diverse aanbieders maar ook bij een specifieke verzekeraar heb je keuze uit verschillende pakketten en verzekeringen. Omdat nu eenmaal geen elk bedrijf hetzelfde is, is er een grote diversiteit aan bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering waaruit je kunt kiezen.

Hoe meer er verzekerd is, des te meer je aan premie betaalt

De grootste verschillen tussen de verzekeringen en die het meest in het oog springen zijn de geboden dekking en de premie die je als bedrijf ervoor betaalt. Niet iedereen wil of hoeft voor een groot bedrag zijn of haar bedrijf te verzekeren, maar de keuze daarin ligt wel bij jou. Als je veel zekerheid wilt hebben dat er voldoende wordt uitgekeerd als er sprake is van schade, dan kun je ervoor kiezen een hoge dekkingsgraad te nemen en het maximaal uit te keren bedrag op een flinke hoogte te laten vaststellen. Hiervoor betaal je natuurlijk wel meer premie. Hoe meer je wilt verzekeren, hoe meer premie je daarvoor immers betaalt en dat is niet meer dan logisch.

Hoe kun je zelf online je premie berekenen?

Daarnaast zijn de verschillen tussen de premies ook duidelijk te zien. Bij veel verzekeraars kun je zelf je premie berekenen via de website. Hiervoor vul je je gegevens in zodat de premie voor jouw verzekering berekend kan worden. Kijk je hiervoor bijvoorbeeld op www.centraalbeheer.nl dan kun je met een paar simpele stappen zelf snel berekenen welke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering het beste bij je bedrijf past en wat je daarvoor betaalt. Het invullen is eenvoudig: je vult in of je alleen werkt of een bedrijf met werknemers hebt en wat voor beroep je uitoefent. Geef hierbij ook aan of je bedrijf is aangesloten bij een brancheorganisatie.

Na het invullen van de gegevens wordt je premie berekend

Vervolgens staat aangevinkt dat je de premie voor een AVB wilt laten berekenen. Wil je nog meer verzekeringen kiezen? Dan kun je dat ook aangeven zodat daarvoor ook de premie berekend wordt. Daarna vul je het bruto jaarinkomen, de bruto jaaromzet en het maximaal te verzekeren bedrag in. Je krijgt dan ook direct te zien dat er met een standaard eigen risico gewerkt wordt. Tenslotte kun je aangeven of je producten levert of maakt en of je je wilt mee laten verzekeren voor producten waar je aan meewerkt. Daarna wordt automatisch de premie voor de verzekering die het beste bij jouw bedrijf past, berekend.

Stap voor stap je premie berekenen

Dit werkt natuurlijk niet op precies dezelfde manier bij elke verzekeraar maar met dit voorbeeld willen we laten zien dat het laten berekenen van de verzekeringspremie niet al te ingewikkeld is en dat je het zo hebt gedaan. Zo weet je ook meteen wat een dergelijke verzekering je per maand gaat kosten. Bij iedere verzekeraar wordt op de site in stappen aangegeven hoe je je premie berekent dus dat is makkelijk genoeg. Heb je een geschikte verzekering gevonden? Dan is online afsluiten bij de meeste verzekeraars ook mogelijk. Uit het voorbeeld komt wel duidelijk naar voren dat de hoogte van de premie voor een AVB van diverse factoren afhankelijk is. Dit zijn de volgende.

Grootte van het bedrijf en aantal werknemers

Om te beginnen speelt de grootte van je bedrijf en het aantal werknemers een belangrijke rol. Hoe meer werknemers je hebt, hoe groter het risico dat een van hen schade aan derden of aan goederen toebrengt. Webwinkels komen in allerlei soorten en groottes voor. Zo kun je bijvoorbeeld je webshop hebben waarin je als ZZP’er zelfgemaakte spulletjes verkoopt maar het komt ook voor dat je een grote webwinkel hebt, inclusief eigen werkplaats en magazijn waarin van alles gemaakt, verpakt en verstuurd wordt. In het eerste geval, als je alleen werkt, is de kans op schade natuurlijk veel kleiner en hoef je je minder hoog te verzekeren. Werken er meer mensen voor je en hebben zij schade opgelopen tijdens het werk? Dan kan daarvoor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook worden ingezet.

Beroep en branche waarin je werkzaam bent

Daarnaast wordt gekeken naar de branche waarin je werkzaam bent en welk beroep je daarbinnen uitoefent. Heb je een webwinkel die spulletjes aan anderen verkoopt? Dan is het risico niet zo groot dat je schade aan een ander toebrengt maar het kan wel voorkomen dat er iets geschiedt met een product dat jij gemaakt en geleverd hebt. Is er dan sprake van schade? Dan kun je daar als bedrijf je AVB voor inschakelen om deze te laten vergoeden. Werk je in een wat meer risicovolle branche? Dan zal de premie ook hoger uitvallen. Zeker met een webwinkel hoeft deze niet zo hoog te zijn dus is de keuze snel gemaakt om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit voorkomt je veel gedoe en de premie die je ervoor betaalt, weegt niet op tegen het gemak dat je van een dergelijke verzekering hebt.

Jaaromzet en maximaal verzekerde bedrag

De jaaromzet en het jaarinkomen (bruto) spelen ook een rol als het om het berekenen van de verzekeringspremie gaat. Hoe hoger dit is, des te hoger wordt de premie. Je geeft als bedrijf ook aan hoe hoog het bedrag dat je wilt laten verzekeren moet zijn. Als daar een bepaald maximum aan vast zit, dan wordt er nooit meer dan dat vergoed als er sprake is van letselschade of schade aan goederen. Vaak kiezen mensen voor een behoorlijk maximum om te laten verzekeren, zodat je er zeker van kunt zijn dat je zelf niet hoeft bij te betalen in het geval van schade. Houd er wel altijd rekening mee dat je een eigen risico hebt. Dit ligt bij de meeste verzekeraars standaard rond de €250.

Lidmaatschap branchevereniging

Tenslotte is het ook belangrijk of je als bedrijf bent aangesloten bij een branchevereniging. Is dat het geval, dan is de kans aanzienlijk dat je korting krijgt op je verzekeringspremie. Dit kan ook het geval zijn als je ervoor kiest meerdere verzekeringen bij dezelfde aanbieder af te sluiten. In dat geval kies je voor een totaalpakket waarop vaak korting wordt gegeven. Kijk altijd goed wat er mogelijk is want een goede korting op de premie is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Veelgestelde vragen over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering webwinkel/webshop

Is het afsluiten van een AVB voor een webshop verplicht?

Nee, dit is niet verplicht maar wordt wel aangeraden om te doen. Je kunt je webshop veel ellende besparen met een dergelijke verzekering. Mocht er onverhoopt schade aan anderen of goederen ontstaan door producten die jij gemaakt hebt en verkocht hebt via je webwinkel? Dan kun je, indien je over een AVB beschikt, deze inschakelen om de schade te vergoeden en de kwestie voor je op te lossen. Zo houd je je klanten tevreden en heb je zelf geen omkijken naar de afhandeling van de schade, noch draai je zelf op voor de kosten die gemaakt worden om de schade te herstellen.

Is de premie voor een AVB voor een webwinkel altijd hoog?

De hoogte van de premie kan sterk uiteenlopen en wordt, ook bij een webshop, bepaald door de volgende factoren: grootte van je bedrijf en aantal werknemers, het beroep en de branche waarin je werkzaam bent, jaaromzet en het maximaal verzekerde bedrag en het lidmaatschap van een branchevereniging. Ben je nog maar net gestart met je webshop en ben je bezig met een plekje te veroveren in je branche? Dan heb je vaak niet veel budget om te besteden aan verzekeringen. Wil je wel graag een aansprakelijkheidsverzekering? Kijk dan eens goed rond wat er allemaal mogelijk is op dat gebied want je hebt reeds voor een paar tientjes per maand een goede AVB.

Hoe sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor je webshop af?

Dit kun je op meerdere manieren doen. Het is aan te raden eerst goed verschillende verzekeraars en verzekeringen met elkaar te vergelijken zodat je er eentje vindt je bij je bedrijf past. Bereken daarna online de premie zodat je ook meteen weet waar je financieel aan toe bent. Je kunt bij veel verzekeraars zelf je AVB online afsluiten. Laat eerst de premie berekenen en vul daarna je bedrijfsgegevens in. Controleer deze goed en verstuur daarna je aanvraag. Je krijgt dan via de mail of post je polis toegestuurd. Lees deze en de voorwaarden altijd goed door zodat je weet waarvoor je de verzekering kunt inzetten. Een claim indienen, wijzigingen doorgeven en andere zaken kun je vaak online doen maar je kunt uiteraard ook altijd contact opnemen met je verzekeraar als je vragen hebt.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over ondernemen en verzekeren. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over ondernemen.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Onderneemgerust.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.