Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorg

⏱ Leestijd: 7 minuten

Als je in de zorg werkt dan dien je ook verzekerd te zijn. In de zorg zijn tal van functies mogelijk waarbij je bijvoorbeeld in de thuiszorg kunt werken, in een ziekenhuis of in een praktijk van een zorgverlener. Hoe het ook zij, voor alle beroepen in de zorgbranche geldt dat er een AVB, oftewel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan worden afgesloten. Een dergelijke verzekering wordt afgesloten om schade te vergoeden die iemand aan andere personen of aan materiële zaken heeft toegebracht. Als je een bedrijf hebt in de zorg of zelfstandig in de zorg werkt dan kun je daarvoor ook een AVB afsluiten.

Verzeker je zelf als zelfstandige in de zorg

Werk je als ZZP’er in de zorg? Dan kun je dit onder andere doen in de thuiszorg maar er zijn nog veel meer functies denkbaar. Zo kun je bijvoorbeeld ook ingezet worden als zorgmedewerker in verschillende zorgcentra of in het ziekenhuis. Als je als ZZP’er werkt dan heb je dus een eenmanszaak zonder personeel en werk je (als freelancer) voor (minimaal drie) verschillende werkgevers. Ook al werk je dus alleen, dan wil dat niet zeggen dat er nooit een ongelukje kan gebeuren want die zitten immers altijd in een klein hoekje. Ontstaat er bijvoorbeeld schade bij een cliënt thuis doordat jij tijdens de verzorging net een vaas raakt en deze kapot valt? Of gebeurt er iets anders waar jij weinig aan kunt doen omdat het per ongeluk gebeurde maar waar jij wel verantwoordelijk voor bent? Dan kun je het beste daarvoor verzekerd zijn zodat de kwestie snel en netjes opgelost kan worden zonder dat jij volledig voor de geleden schade opdraait.

Niet verplicht maar zeker aan te raden je te verzekeren

Als je niet verzekerd bent via een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP zorg en je veroorzaakt bij iemand anders onbedoeld schade aan goederen of letselschade (schade aan personen) dan draai je zelf volledig op voor de vergoeding ervan. Je kunt je daarom het beste daarvoor laten verzekeren. Deze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in de zorg is niet wettelijk verplicht om te hebben maar veel opdrachtgevers en klanten waarderen het wel als je deze hebt afgesloten. Sommige opdrachtgevers maken er zelfs wel een verplichting van en dat is lang geen gek idee, zeker niet als je in de zorg werkt en veel met andere mensen in contact komt. Zo kom je in de thuiszorg veel bij andere mensen over de vloer en op verschillende adressen waardoor de kans dat er een keertje iets gebeurt dat niet helemaal de bedoeling is, alleen maar groter wordt natuurlijk.

Laat het oplossen van de problemen aan de verzekeraar over

Indien je dan verzekerd bent tegen letselschade en schade aan goederen van anderen die ontstaat tijdens het uitvoeren van je werk dan is dat erg handig en vooral ook praktisch. De gedupeerde kan er dan namelijk van uitgaan dat de kwestie door de verzekeraar wordt opgelost en dat je ook snel hiervoor een vergoeding krijgt. Voor jou als zelfstandige in de zorg betekent dit dat je niet zelf voor de gemaakte kosten opdraait maar vooral ook dat je er zelf geen tijd en energie in hoeft te steken om de kwestie op te lossen. De verzekeraar neemt je de klus uit handen. Niet alleen makkelijker maar jij kunt gewoon verder met je eigen werk en hoeft je niet bezig te houden met zaken waar je (doorgaans) niet zoveel van af weet.

Een goede verzekering kan veel gedoe voorkomen

Bij bepaalde beroepen, waar meer risico op schade om de hoek komt kijken of in bepaalde branches is een aansprakelijkheidsverzekering wel verplicht en minimaal gewenst. Als je als ZZP’er in de zorg deze verzekering niet hebt, dan bestaat de kans dat je opdrachtgever verder zoekt naar hulp van iemand die wel verzekerd is. Simpelweg om gedoe te voorkomen mocht er iets vervelends voorvallen waarvoor jij als zelfstandige verantwoordelijk bent. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is bij bepaalde functies dan ook gewoon verplicht. Lijdt een opdrachtgever of klant bijvoorbeeld schade doordat jij tijdens je werk een verkeerd advies hebt gegeven? Dan kan daarvoor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering worden ingezet.

Kijk en vergelijk goed als het om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gaat

Werk je als zelfstandige in de thuiszorg? Dan is het zeker verstandig een goede en passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering thuiszorg af te sluiten. Een AVB kun je bij tal van aanbieders of verzekeraars afsluiten. Kijk en vergelijk daarom altijd eerst goed aansprakelijkheidsverzekeringen bij verschillende aanbieders. Heb je een aanbieder gevonden die je wel aanstaat? Dan kun je daar ook nog een keuze maken uit verschillende pakketten of verzekeringen. Als je als zelfstandige werkt in de zorg is goed verzekerd zijn heel belangrijk omdat je veel met andere mensen werkt. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorg en welzijn is echt geen overbodige luxe want het kan je veel gedoe besparen.

Kijk goed wat je kunt en wilt spenderen aan je AVB

Als je als zelfstandige in de zorg werkt, zeker als je nog maar pas begonnen bent, dan is het budget dat je voor een verzekering hebt, waarschijnlijk niet zo groot. Als je dan besluit niet voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te kiezen om financiële redenen, dan is dat begrijpelijk maar het is wel het overwegen waard dit toch te doen. Je hoeft bij een dergelijke verzekering niet de allerduurste die je vinden kunt af te sluiten natuurlijk. Niet iedereen wil precies hetzelfde verzekeren en kan de hoogste premie betalen. Daarnaast is de duurste verzekering vaak niet eens nodig omdat daarmee zoveel gedekt wordt, dat je daar nooit gebruik van zult maken en dus maandelijks teveel premie betaalt.

Hoe kun je korting krijgen op je verzekering?

De premie voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan sterk variëren en wordt door verschillende factoren beïnvloed. Doorgaans betaal je per maand je premie. Indien je dit anders wilt doen kun je altijd bij de verzekeraar informeren of er andere mogelijkheden zijn om te betalen. Betaal je de premie bijvoorbeeld in één keer voor een heel jaar, dan bestaat de kans dat je er wat korting op krijgt. Korting krijgen is vaak ook aan de orde als je een AVB afsluit bij een verzekeraar waar je ook al andere verzekeringen hebt lopen. Dan heb je een soort totaalpakket hetgeen vaak de nodige korting oplevert. Indien je aangesloten bent bij een branchevereniging, geven sommige aanbieders ook extra korting.

Waardoor wordt de hoogte van de premie nog meer bepaald?

Daarnaast wordt de hoogte van de verzekeringspremie bepaald door de grootte van een onderneming en het aantal mensen dat er werkt. Als je als ZZP’er in de zorg en welzijn sector werkt, werk je dus alleen. Dit betekent dat het risico op schade minder groot is dan wanneer er met meer mensen gewerkt wordt. Een kleiner risico betekent een lagere premie. Omdat je een beroep uitoefent in de zorg waarbij je veel met andere mensen in contact komt, kan de premie daarvoor wel hoger uitvallen dan bij andere beroepen. Het soort werk dat je doet en de branche waarin dit is, spelen namelijk ook een rol bij de bepaling van de premie.

Hoeveel wil je verzekeren en hoe hoog is je eigen risico?

Tenslotte is het bedrag dat je maximaal wilt verzekeren tevens van belang. Hoe hoger dit is, des te meer premie je betaalt. Het is daarom zaak goed te bepalen voor jezelf wat je wilt verzekeren en hoeveel er maximaal uitgekeerd wordt indien er sprake is van schade bij een ander. Jezelf veel te hoog verzekeren is hierbij zeker niet nodig maar kijk wel of er voldoende meeverzekerd is. Je betaalt bij elke verzekeraar wel een eigen risico bij een AVB dus houd daar altijd rekening mee. Kun je dit mogelijk nog verder ophogen dan het gebruikelijke eigen risico dat als standaard gehanteerd wordt, dan betaal je wel minder premie per maand. Gebeurt er niks en heb je je aansprakelijkheidsverzekering niet nodig? Dan doe je met een lagere premie als gevolg van een hoger eigen risico wel je voordeel. Ben je wel verantwoordelijk voor ontstane schade bij een ander? Dan is een hoger eigen risico ongunstiger want dan betaal je zelf meer bij.

Er is altijd een passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te vinden

Bij het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in de zorg is het daarom erg belangrijk goed te kijken wat je wilt en waarvoor je je verzekert. Kijk en vergelijk goed zodat jij met een passende verzekering uit de bus komt. Zo betaal je nooit te veel maar heb je wel wat aan je verzekering, die je natuurlijk zo min mogelijk hoopt nodig te hebben. Je kunt in Nederland voor elke baan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten en het maakt daarbij niet uit wat voor rechtsvorm je bedrijf heeft. Er is altijd wel een geschikte verzekering te vinden, ook voor jou als ondernemer. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorg en welzijn hoort er dus ook bij.

Waarmee rekening te houden als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in de zorg afsluit

Wil je als zelfstandige een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP zorg afsluiten? Houd dan bij je keuze met de volgende zaken rekening:

  • Kijk voor welk soort bedrijf de AVB waar jij je oog op hebt laten vallen geschikt is. Als je zelfstandig ondernemer bent in de zorg of als freelancer werkt, dan is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een zelfstandige natuurlijk het meest geschikt. Aan een verzekering voor kleine, middelgrote of grote bedrijven heb je immers niets of veel minder en die is niet geschikt voor jou.
  • Kijk goed welke schade aan anderen wordt gedekt met de verzekering. Dit is bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering letselschade en schade aan goederen.
  • Werk je wel eens in het buitenland? Kijk dan ook of je verzekering daar geldig is en wat daar gedekt wordt.
  • Kijk hoe je de verzekering kunt afsluiten. Vaak kun je dit zelf snel en eenvoudig online doen maar contact opnemen met de verzekeraar en de verzekering telefonisch afsluiten behoort ook tot de mogelijkheden.
  • Als je eenmaal een verzekering hebt, dan is het belangrijk dat je er tevreden over bent. Is dat laatste niet het geval of is er wat in je situatie veranderd? Kijk dan hoe het zit met het opzeggen van de verzekering of hoe aanpassen mogelijk is. Dit laatste kan vaak maandelijks al gebeuren maar informeer hiernaar bij je verzekeraar. Kijk ook hoe overstappen naar een ander in zijn werk gaat zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
  • Check altijd goed wat je per maand gaat betalen (deze termijn is bij de meeste aanbieders standaard) en hoeveel je eigen risico bedraagt. Bekijk ook goed of er mogelijkheden bestaan om korting op je verzekering te krijgen. Als je het eigen risico kunt verhogen, betaal je minder premie per maand.

Veelgestelde vragen over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in de zorg

Kun je voor elk beroep in de zorg een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Ja, dit is voor iedere functie mogelijk. Of je als zelfstandige of in een praktijk in de zorgsector werkt maakt niet uit, een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten is altijd mogelijk. Werk je als ZZP’er in de zorg en heb je drie of meer opdrachtgevers? Dan is het altijd aan te raden een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee voorkom je veel gedoe mocht je schade aan een ander of aan diens spullen toebrengen en draai je zelf niet voor de volledige vergoeding op. Zeker als je bij meer mensen over de vloer komt is het hebben van een dergelijke verzekering erg praktisch.

Dien je altijd een dure bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP zorg af te sluiten?

Nee, de duurste verzekering die bestaat op dit gebied hoeft niet per definitie de beste voor jou te zijn. Je moet goed kijken met welke verzekering jij het beste uit de bus komt, waarvoor je een acceptabele premie betaalt en waarmee schade vergoed wordt die jij kunt veroorzaken. Je teveel verzekeren is niet nodig, als er maar wel voldoende dekking is. Omdat niet iedereen hetzelfde van een verzekering verlangt en er veel verschillende beroepen in diverse branches worden uitgeoefend, is ook de keuze uit allerlei aansprakelijkheidsverzekeringen groot. Op die manier is er voor iedereen wel een geschikte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te vinden.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over ondernemen en verzekeren. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over ondernemen.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Onderneemgerust.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.