Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering BV

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als persoon heb je verschillende soorten verzekeringen. Je kunt je nagenoeg voor alles verzekeren als je dat wilt en de keuze is uiteraard aan jou om dit wel of niet te doen. Dit geldt ook voor bedrijven. Ben je met een nieuw bedrijf gestart of wil je er eentje op poten zetten? Dan heb je daar ook diverse verzekeringen voor nodig dus het is zaak daar goed rekening mee te houden. Omdat je als bedrijf voor anderen werkt, is het ook belangrijk eens aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te denken.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan voor elk bedrijf en rechtsvorm worden afgesloten

Een dergelijke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering staat ook bekend onder de afkorting AVB. Als je ervoor kiest zo’n verzekering voor je onderneming af te sluiten heb je de keuze uit diverse soorten. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht om te hebben maar kan wel voor elke rechtsvorm afgesloten worden. De een vindt het wellicht belangrijker dan de ander om dit te doen maar het is voor ieder bedrijf mogelijk, ongeacht onder wat voor vorm je ook werkt.

Wat houdt het in als je een BV hebt?

Heb je een BV? Een Besloten Vennootschap is een rechtsvorm die vaak gekozen wordt als iemand een bedrijf wil oprichten. Je kunt een BV oprichten in je eentje maar ook samen met anderen. Het werkkapitaal van een BV is afkomstig van aandeelhouden, terwijl de zaken van de BV behartigd worden door bestuurders. Voordeel van een dergelijke rechtsvorm is dat de bestuurders niet aansprakelijk zijn voor eventuele schulden en daardoor niet privé in de problemen kunnen raken indien het niet goed gaat met het bedrijf.

Een verzekering vergoedt schade die jouw BV heeft veroorzaakt

Ook al ben je als bestuurder van een BV (je kunt dit ook alleen zijn als je een eenmanszaak runt) niet persoonlijk aansprakelijk als er wat gebeurt of het slecht gaat met je zaak, dan wil dat niet zeggen dat je geen verzekering dient af te sluiten. Welke verzekeringen je afsluit is natuurlijk aan jezelf maar het is belangrijk goed te kijken wat nodig is en wat jij belangrijk vindt. Als je veel bij andere bedrijven of klanten over de vloer komt of werkzaamheden doet waarbij het risico op schade aan mensen of goederen aanzienlijk is, ook al is het zonder opzet, dan is het afsluiten van een AVB zeker de moeite waard.

Een BAV is voor bepaalde beroepen en branches verplicht

Voor sommige beroepen en branches is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht maar dan gaat het veelal om een zogenaamde beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Deze is bij bepaalde beroepen verplicht en met deze verzekering wordt financiële schade, die het gevolg is van een beroepsfout, vergoed. Werk je bijvoorbeeld als accountant en heb je een verkeerde berekening gedaan voor een ander bedrijf waardoor dit financiële oftewel vermogensschade oploopt? Dan kan dit vanuit de BAV vergoed worden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat bij bepaalde beroepen of branches een dergelijke verzekering wel verplicht is. Voor welke beroepen en branches dit geldt, vind je eenvoudig op internet.

Waarvoor kan een AVB gebruikt worden bij een BV?

Een AVB oftewel beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een BV zorgt ervoor dat er vergoedingen betaald worden als jij, onopzettelijk, schade toebrengt aan iemand anders of aan zijn of haar bezittingen. Ben je bijvoorbeeld lekker aan het schilderen op andermans kantoor en loop je daar de koffie om die over het toetsenbord heengaat, dan wordt deze schade vanuit de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoed.

AVB is niet verplicht maar wel wenselijk

Deze tweede verzekering is niet verplicht om af te sluiten maar wel vaak gewenst. Voor jezelf als ondernemer kan een dergelijke verzekering je vooral veel werk uit handen nemen mocht er iets zijn voorgevallen waarbij schade is ontstaan waarvoor jij (of iemand anders van je BV) verantwoordelijk is. Het is voor jezelf en voor je bedrijf natuurlijk altijd balen als er iets vervelends voorvalt maar als je daarvoor verzekerd bent, wordt in ieder geval de schade gedekt en kan de verzekeraar de kwestie voor je oplossen zodat de gedupeerde weer verder kan.

Zaken met schade kunnen snel en goed opgelost worden met de juiste verzekering

Daarnaast is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook gunstig voor degenen waarmee jij in zee gaat. Als er onverhoopt iets gebeurt dat niet helemaal de bedoeling was en er schade optreedt, dan kan degene die het overkomt er zeker van zijn dat deze vergoed wordt als jij als bedrijf en verantwoordelijke een AVB hebt afgesloten. Veel mensen en bedrijven zullen daarom eerder kiezen voor een bedrijf dat een dergelijke verzekering heeft. Zo hoeven zij niet lang op hun vergoeding te wachten en beter nog, weten ze zeker dat deze geregeld wordt zonder veel gesteggel over en weer.

Veelgestelde vragen over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een BV

Kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten als je een BV hebt?

Als je een BV runt dan kun je allerlei soorten verzekeringen afsluiten voor je onderneming. Om te voorkomen dat je als BV zelf schade moet vergoeden die jij aan goederen of aan derden hebt toegebracht tijdens het werk kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Je kunt voor elk bedrijf en iedere rechtsvorm een dergelijke verzekering afsluiten. In het geval van schade wordt deze door de verzekering vergoed en lost de verzekeraar de kwestie voor je op zodat jij er zelf geen omkijken meer naar hebt. Een AVB is niet verplicht voor een BV maar zeker wel praktisch om te hebben.

Waarmee dien je rekening te houden als je een AVB afsluit voor een BV?

Als je een AVB afsluit voor je BV dan zijn er diverse zaken waarmee je rekening dient te houden. Kies om te beginnen voor een verzekering die bij je bedrijf past en bij een aanbieder die je aanstaat. Zorg ervoor dat je niet te laag verzekerd bent voor het werk dat je doet maar teveel is ook niet nodig. Kies voor een verzekering die binnen het beschikbare budget past en lees altijd alle voorwaarden goed door zodat je weet waar je aan toe bent en niet voor verrassingen komt te staan.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over ondernemen en verzekeren. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over ondernemen.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Onderneemgerust.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.