Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering VOF

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een eigen bedrijf hebt dan doe je werkzaamheden voor andere mensen of bedrijven. Zo kom je in contact met leveranciers maar zeker ook met klanten. Omdat er altijd wel iets kan gebeuren dat net niet helemaal goed is of waarbij schade wordt toegebracht aan anderen of aan goederen, is het belangrijk dat je als bedrijf een goede bedrijfs-aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. Is dit het geval dan kun je bij schade waarvoor jij verantwoordelijk bent, een beroep doen op deze verzekering, ook wel bekend onder de afkorting AVB.

Waarvoor staat een VOF?

Elk bedrijf kan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten, ongeacht welke rechtsvorm dit heeft. Dit betekent dus ook dat dit mogelijk is bij een VOF. Deze afkorting staat voor Vennootschap Onder Firma. Er is sprake van deze vorm als je een bedrijf hebt of opricht waarbij minimaal twee personen samenwerken en dit doen onder een gemeenschappelijke naam. Bij een dergelijke ondernemingsvorm is iedereen mede-eigenaar en breng je allemaal iets in. Ook voor een VOF is het verstandig een bedrijfsaansprakelijk-heidsverzekering af te sluiten.

Een AVB afsluiten voor een VOF

Als je een eigen VOF hebt, dan betekent dit dus dat je daar minimaal met twee personen werkzaam bent maar dit kunnen er natuurlijk ook meer zijn. Als je te maken krijgt met klanten en leveranciers en ergens aan de slag gaat, bestaat de kans dat er iets gebeurt waarbij je schade toebrengt aan anderen of aan goederen. Hierbij is natuurlijk geen opzet aanwezig maar jij bent dan wel verantwoordelijk voor de schade. Om dan een hoop gedoe en hoge kosten te voorkomen, kun je kiezen voor het afsluiten van een AVB voor een VOF.

Laat de verzekeraar de kwestie oplossen

Een ongeluk zit in een klein hoekje dus als er wat gebeurt kan het hebben van een dergelijke verzekering wel handig zijn voor je bedrijf. Zo kun je je daarop beroepen als er schade is gemaakt waarvoor jij of een van je collega’s verantwoordelijk is. Dit kan van alles zijn, waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan schade aan het gebouw van de klant waar je bezig bent, aan de inventaris en nog veel meer. Dit doet natuurlijk niemand met opzet maar als je dan verzekerd bent, kun je de afhandeling ervan overlaten aan je verzekeraar.

Kijk goed welke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering je kiest

Als je ervoor kiest een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor een VOF dan is het verstandig eerst goed rond te kijken wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. Je kunt er voor kiezen de AVB af te sluiten bij een verzekeraar waar je al meer verzekeringen (privé of voor je bedrijf) hebt lopen maar even rondkijken en de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering VOF vergelijken bij diverse aanbieders loont altijd de moeite. Zo kunnen er verschillen zijn tussen bijvoorbeeld de premie die je maandelijks betaalt maar wordt er ook niet precies hetzelfde door elke verzekeraar vergoed.

Let op de volgende zaken bij je keuze

Bij de keuze van een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is het belangrijk dat je goed op de volgende aspecten let:

  • Voor welk soort bedrijf of rechtsvorm is de AVB geschikt
  • Dekking van schade aan anderen
  • Dekking in het buitenland of alleen in Nederland
  • Eigen risico
  • Alleen geschikt voor grote of kleine bedrijven of voor alle soorten
  • Hoe kan de verzekering worden afgesloten
  • Hoe kun je opzeggen en binnen welke termijn
  • Is er een maximum verbonden aan de uitgekeerde bedragen
  • Wat betaal je per maand voor je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Kies de AVB die bij passend is bij je bedrijf

Het is belangrijk deze punten goed met elkaar te vergelijken zodat jij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vindt die bij jouw onderneming past en waar je echt wat aan hebt. Je betaalt er iedere maand premie voor dus het is belangrijk dat je er wat mee kunt mocht er schade ontstaan door jouw schuld. Je bedrijf te veel verzekeren hoeft echt niet maar onderverzekeren is ook niet handig. In dat geval bestaat namelijk de kans dat er niet voldoende vergoed wordt.

Kijk en vergelijk tussen verschillende aanbieders

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering VOF vergelijken kun je zelf prima online doen. Hiervoor zijn diverse sites te vinden waarop je terecht kunt. Kijk bijvoorbeeld eens op www.aansprakelijkheidsverzekering.com om dit soort verzekeringen te vergelijken tussen verschillende aanbieders. Zo kun je direct zien welke verzekering goed bij je bedrijf past, er de nodige informatie over lezen en de juiste kiezen. Afsluiten kan vaak online en als je dat liever niet doet of meer wilt weten, kun je altijd contact opnemen met de verzekeraar waar jij je oog op hebt laten vallen.

Keuze uit verschillende verzekeringen mogelijk bij een verzekeraar

Houd er tevens rekening mee dat je bij een verzekeraar ook nog de keuze uit verschillende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen hebt. Welke je het beste kiest, hangt af van diverse factoren zoals de grootte van je bedrijf, het aantal werknemers, in welke branche je werkzaam bent, hoeveel  je omzet of verdient, of je bent aangesloten bij een branchevereniging en wat je aan premie wilt of kunt betalen. Hoe hoger de dekking, hoe hoger ook de premie zal uitvallen die je betaalt maar dat is niet meer dan logisch. Verzekeringen vergelijken doe je dus tussen verschillende verzekeraars maar ook tussen diverse verzekeringen.

Veelgestelde vragen over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering VOF afsluiten

Waarom sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering VOF af?

Als je een AVB afsluit voor je bedrijf dien je daar premie voor te betalen. Dit geschiedt doorgaans maandelijks. Je kunt als bedrijf ook overwegen de uitgaven te beperken en dit niet doen want een dergelijke verzekering is niet verplicht, met uitzondering van bepaalde gevallen. Het is echter wel zo dat je met een dergelijke verzekering er zelf geen omkijken meer naar hebt als er schade ontstaat door jouw toedoen of door een van je werknemers, bij een ander persoon of aan bepaalde goederen. Zo wordt je een hoop werk uit handen genomen en vaak kiezen klanten liever voor samenwerking met een bedrijf dat verzekerd is. Zo krijgen ze namelijk de zekerheid dat er bij eventuele problemen altijd netjes wordt uitgekeerd.

Waarbij dien je rekening te houden als je verschillende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijkt?

Houd er rekening mee dat je zowel verzekeringen bij verschillende aanbieders met elkaar kunt vergelijken en dat er ook bij een specifieke verzekeraar keuze is uit diverse soorten. Kijk goed welke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering het meest geschikt is voor je onderneming. Let hierbij op de hoogte van de premie, de maximale dekking, wat is inbegrepen bij de AVB, hoe en of opzeggen kan en of je een eigen risico hebt.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over ondernemen en verzekeren. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over ondernemen.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Onderneemgerust.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.