Goedkoopste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten voor je onderneming dan kun je dit bij tal van aanbieders doen. Het is daarom zaak dat je eerst goed de verschillende verzekeringen en mogelijkheden met elkaar vergelijkt zodat je de juiste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kiest die goed bij je bedrijf past. Dat je daarbij als ondernemer ook naar de kosten kijkt, is natuurlijk niet meer dan logisch.

Waarvoor sluit je een AVB af?

Het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, ook bekend onder de naam AVB, is niet verplicht voor een onderneming, tenzij je een bepaald beroep uitoefent of in een bepaalde sector werkt. Als je een AVB afsluit dan krijg je als bedrijf een vergoeding als je bij andere personen schade hebt veroorzaakt of goederen stuk gemaakt hebt. Dit gebeurt natuurlijk altijd per ongeluk maar het is dan wel belangrijk dat je verzekering de schade dekt en het probleem afgehandeld kan worden. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt dus schade aan personen en goederen.

Wanneer er sprake is van financiële schade bij derden

Daarnaast bestaat een zogenaamde beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze is wel verplicht als je een bepaald beroep uitoefent of een bedrijf in een bepaalde branche hebt. Deze verzekering dekt namelijk vermogensschade. Dit is financiële schade die wordt gedekt als er een beroepsfout gemaakt is. Werk je bijvoorbeeld als adviseur in een bepaalde branche en heeft je klant verlies geleden doordat jij het verkeerde advies gegeven hebt? Dan kun je met een dergelijke verzekering ook vermogensschade laten betalen. Bij bepaalde beroepen is het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dan ook verplicht.

Voordelen van het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Het afsluiten van een AVB mag dan niet verplicht zijn voor een bedrijf, veel kiezen er toch voor om dit te doen. Deze verzekering brengt namelijk een aantal voordelen met zich mee:

  • Heb je een dergelijke verzekering afgesloten, dan heb je zelf geen omkijken naar de afhandeling van een probleem of schade waaraan jij als bedrijf schuldig bent. De verzekeraar lost dit namelijk voor je op en betaalt voor de gemaakte schade.
  • Veel klanten kiezen bij voorkeur voor een bedrijf om mee in zee te gaan dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. Mochten zich onverhoopt problemen voordoen bij een klus of is er sprake van schade aan derden, dan kunnen zij er zeker van zijn dat deze vergoed wordt als een bedrijf daarvoor verzekerd is. Zo niet, dan kiezen ze eerder voor een ander bedrijf en ben jij je klus kwijt. Het is dus zeker het overwegen waard om je als bedrijf te laten verzekeren voor aansprakelijkheid.

Kijk en vergelijk eerst verschillende verzekeringen online

Als je als ondernemer op zoek bent naar een goede en passende AVB dan kun je het beste eerst rustig online kijken wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. Je kunt hiervoor op verschillende websites kijken waarop je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen kunt vergelijken, die door diverse verzekeraars worden aangeboden. Zo kun je kijken en vergelijken om zo de AVB te vinden die het beste bij jouw onderneming past. Je kunt hiervoor ook kijken op de sites van verschillende verzekeraars zelf. Hierop kun je diverse soorten verzekeringen vinden en zo de beste voor je bedrijf samenstellen. Ieder bedrijf is immers anders en niet iedereen verlangt hetzelfde van een aansprakelijkheidsverzekering.

Je bedrijf juist te laag of juist te hoog verzekeren is niet handig

Voor bepaalde bedrijven zal een goedkope verzekering ook afdoende zijn, terwijl voor andere wat meer nodig is. Hoe uitgebreider de AVB is, hoe hoger de premie ervoor zal uitvallen. Kijk altijd goed welke verzekering het beste bij jouw onderneming past. Een heel  uitgebreid pakket kiezen is echt niet altijd nodig maar je dient wel voldoende verzekerd te zijn omdat je anders nog altijd veel zelf moet bijbetalen als er sprake is van schade. De duurste verzekering is niet voor ieder bedrijf nodig of geschikt maar dat geldt eveneens voor de goedkoopste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je bedrijf te laag verzekeren is uiteraard ook niet gunstig.

Waarmee houd je rekening bij je keuze voor een bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering?

Houd rekening met de volgende factoren als je voor een bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering kiest:

  • De grootte van het bedrijf en het aantal werknemers. Hoe meer mensen er werken, hoe groter de kans dat er op een zeker moment ergens schade ontstaat.
  • De premie die je betaalt. Hoe meer er verzekerd wordt, hoe hoger de premie die je betaalt.
  • De dekkingsgraad. Kijk goed wat je verzekerd wilt hebben. Met een hogere dekkingsgraad wordt er meer vergoed.
  • Het eigen risico. Dit is bij nagenoeg elke verzekering (goedkoop of duur) aanwezig dus dit betaal je altijd als bedrijf zelf. Het bedrag daarvoor kan wel uiteenlopen bij diverse aanbieders.
  • De maximaal uit te keren bedragen voor schade. Aan elke verzekering zit een maximum aan het bedrag dat wordt uitgekeerd. Hoe meer premie je betaalt, hoe hoger dit bedrag zal zijn dat in schadegevallen wordt uitgekeerd.
  • Het soort werk dat je bedrijf doet. Doe je werkzaamheden waarbij de kans op schade groter is dan bij andere bedrijven? Dan is een duurdere verzekering afsluiten een goed idee zodat er, mocht zich iets voordoen, meer wordt uitgekeerd en jij er verder geen omkijken meer naar hebt.

Veelgestelde vragen over de goedkoopste bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering

Is kiezen voor de goedkoopste AVB wel of juist niet slim?

Voordeel van kiezen voor een goedkope bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is dat je een lage premie betaalt dus het kost je als bedrijf niet zoveel. Zeker als je beginnend ondernemer bent en niet veel kunt uitgeven maar toch een AVB wilt afsluiten, kan een voordelig exemplaar dan een goede keuze zijn. Nadeel is dat er niet zoveel vergoed wordt mocht er ergens schade ontstaan en je alsnog kans loopt dat je zelf bij dient te betalen.

Kies je het beste voor een voordelige of juist uitgebreide, duurdere verzekering?

De kosten die je voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering betaalt, bestaan uit een premie die je afdraagt als bedrijf. Als je verzekeringen vergelijkt dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor een zo laag mogelijke premie. Bij de goedkoopste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering betaal je een lage premie maar je dient dan uiteraard wel te kijken of er voldoende dekking is voor je bedrijf, mocht er wat misgaan. Hoe minder er vergoed wordt en met een lagere dekking, hoe minder premie je ervoor betaalt. Het principe van een verzekering, ongeacht waar deze voor is, is dat je er eentje uitkiest waarmee jij het beste uit de voeten kan.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over ondernemen en verzekeren. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over ondernemen.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Onderneemgerust.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.