Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering MKB

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht om af te sluiten als ondernemer maar vaak wel gewenst. Als je als ondernemer een dergelijke verzekering afsluit, dan doe je dat niet alleen voor jezelf zodat je verzekerd bent mocht je onverhoopt schade veroorzaken bij een ander maar kan een klant, leverancier of iemand anders waarvoor je werkt er ook profijt van hebben. Letselschade of schade aan goederen die per ongeluk wordt veroorzaakt wordt dan door de verzekering vergoed zodat je zeker weet dat het probleem wordt opgelost en je er geld voor terug ziet.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je voor elke onderneming afsluiten

Er is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering mogelijk voor elk soort bedrijf en iedere rechtsvorm. Het maakt dus niet uit of je een stichting, BV, NV, VOF of nog wat anders runt. Je kunt er altijd een AVB voor afsluiten. Heb je een eenmanszaak of juist een groot bedrijf? Ook daarvoor zijn speciale bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen te vinden. Omdat nu eenmaal elk bedrijf anders is en niet iedereen hetzelfde verlangt van een verzekering, zijn er veel soorten te vinden en kun je kiezen voor een pakket dat het beste bij jouw onderneming aansluit.

Verschillende bedrijven binnen het MKB

Heb je een bedrijf in de MKB? Dan betekent dit dat je onder de midden- en kleinbedrijven valt. Dit zijn bedrijven die een kleine tot gemiddelde grootte hebben. De grootte wordt gebaseerd op het aantal werknemers en de omzet van het bedrijf. Heb je een bedrijf in de MKB? Dan is dat groter dan een eenmanszaak maar kleiner dan een groot bedrijf. Als je de grootte van een bedrijf baseert op het aantal werknemers, dan kun je de volgende indeling maken:

  • Micro bedrijf: minder dan tien personen
  • Klein bedrijf: tussen de tien en vijftig personen
  • Middelgroot bedrijf: tussen de vijftig en tweehonderdvijftig personen

Indien wordt gekeken naar de jaaromzet dan wordt de volgende indeling voor bedrijven gehanteerd:

  • Micro bedrijf: omzet tot €0,7 miljoen
  • Klein bedrijf: omzet tot €12 miljoen
  • Middelgroot: omzet tot €40 miljoen

De omzet speelt een belangrijke rol

Wat je omzet is en met hoeveel mensen je in een bepaald bedrijf werkt is ook van belang als er gekeken wordt naar het afsluiten van een AVB. De hoogte van de verzekering en de daarbij horende premie worden daardoor namelijk ook bepaald. Als je kijkt naar de hoogte van de verzekering, dan is het belangrijk dat je voldoende verzekerd bent. Heb je als bedrijf een behoorlijke omzet? Dan zal het bedrag waarvoor je verzekerd wilt zijn ook hoger uitvallen. Het logisch gevolg daarvan is dat je ook een hogere premie betaalt.

Hoe meer werknemers, hoe hoger de premie

De hoogte van de premie voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hangt dus af van je omzet maar tevens van het aantal werknemers. Hoe meer mensen je in dienst hebt, hoe groter de kans dat er ergens schade wordt aangericht. Ook dat is niet meer dan logisch want met hoe meer mensen je ergens werkt, hoe eerder er iets fout kan gaan. Simpelweg omdat je met meer bent. Dit betekent dat je voor een middelgroot bedrijf waar meer personen werken, hoger verzekerd dient te worden als het om aansprakelijkheid gaat.

Andere factoren die de hoogte van de premie beïnvloeden

Naast de omzet en het aantal werknemers zijn de volgende factoren van invloed op de hoogte van je verzekeringspremie. Het is namelijk ook belangrijk te kijken wat voor beroep je uitoefent en wat voor werkzaamheden je als bedrijf doet. Dit betekent ook dat er wordt gekeken naar in welke branche je onderneming werkzaam is. Is het werk of de branche vrij risicovol, werk je vaak op locatie bij klanten of zijn de werkzaamheden nu eenmaal wat gevoeliger voor schade die kan worden toegebracht? Dan wordt het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook duurder.

Wanneer kom je in aanmerking voor korting?

Tenslotte is het ook van belang of je bedrijf is aangesloten bij een branchevereniging of beroepsorganisatie. Indien dit het geval is, heb je namelijk kans dat je daardoor korting krijgt op de te betalen premie. Ook als je ervoor kiest een AVB af te sluiten bij een verzekeraar waar je al meer verzekeringen hebt lopen, bestaat de kans dat je voor korting in aanmerking komt. Zeker als je een totaalpakket met meerdere verzekeringen hebt, zien en houden ze je graag als klant omdat je dan aardig wat premie voor alles samen betaalt. En trouwe klanten worden nu eenmaal beloond met korting.

Kies een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die past

Het is dus als je een bedrijf hebt in de MKB ook mogelijk daarvoor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Kijk daarbij altijd eerst goed op de sites van diverse verzekeraars wat voor verzekeringen er allemaal beschikbaar zijn. Wat tijd steken in vergelijken tussen verschillende verzekeraars maar ook tussen diverse verzekeringen loont altijd en levert als resultaat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering op die prima bij je bedrijf past. dit is ook het belangrijkste zodat er verzekerd wordt wat jij belangrijk vindt en wat bij je onderneming en binnen het budget past. Zo ben je nooit te laag maar ook zeker niet te hoog verzekerd. En mocht er nu wat veranderen binnen je bedrijf, dan is een AVB ook altijd daarop aan te passen indien nodig.

Veelgestelde vragen over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering MKB

Kun je voor elk bedrijf in het MKB een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Ja, dat is mogelijk. Of je een micro, klein of middelgroot bedrijf hebt maakt daarbij niet uit. het is wel zaak dat je kiest voor een AVB die bij je bedrijf past. Kijk daarom goed naar wat je wilt verzekeren, wat je ervoor betaalt en hoe de verzekering in elkaar zit. Omdat er meerdere soorten bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn, is er voor elk bedrijf en elke rechtsvorm wel eentje te vinden.

Waar wordt naar gekeken bij bedrijven in het MBK bij het bepalen van de premie?

Er zijn verschillende factoren die van belang zijn bij de bepaling van de hoogte van de verzekeringspremie bij een AVB. Bij een bedrijf in het MBK spelen met name het aantal werknemers en de behaalde omzet een belangrijke rol. Hoe meer werknemers er zijn en hoe hoger de omzet, hoe hoger ook de premie voor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zal uitvallen.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over ondernemen en verzekeren. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over ondernemen.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Onderneemgerust.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.