Kosten bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

⏱ Leestijd: 6 minuten

Als je een bedrijf hebt, dan kun je voor van alles en nog wat verzekeringen afsluiten. Bepaalde verzekeringen zijn verplicht om te hebben maar dat geldt niet voor allemaal. Kijk daarom altijd goed welke verzekeringen je moet afsluiten als je een bedrijf hebt of start en welke niet verplicht zijn. Dit kan nog wel eens verschillen per beroep en per branche en indien een verzekering niet verplicht is maar je deze wel graag hebben wilt, kun je er natuurlijk altijd nog voor kiezen. Het is daarbij wel belangrijk dat je goed kijkt wat je kwijt bent aan een dergelijke verzekering en of deze nut heeft.

Hoeveel kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten, kijk dan eerst altijd goed rond waar dit allemaal kan. Er zijn tal van aanbieders of verzekeraars waar je voor dit soort verzekeringen terecht kunt. Heb je al bepaalde andere verzekeringen bij een verzekeraar afgesloten? Kijk daar dan zeker ook eerst want mogelijk krijg je korting als je meer verzekeringen bij dezelfde aanbieder hebt lopen. Bovendien is een totaalpakket waarbij  je alle verzekeringen bij dezelfde aanbieder afsluit, makkelijk om te hebben. Dien je gebruik te maken van een verzekering, dan weet je altijd meteen bij wie je terecht kunt. Vergelijken is nodig omdat niet elke aanbieder exact dezelfde prijzen hanteert.

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Vaak ben je met een premie rond een paar tientjes per maand al klaar voor een AVB. Houd er wel rekening mee dat je een eigen risico hebt. Dit betekent dat je zelf een bepaald deel van de schade dient te betalen. Hoe hoog dit eigen risico is en wat de voorwaarden zijn, kun je bij elke verzekeraar vinden. Soms betaal je enkel per kalenderjaar een eigen risico, ook als er meer gevallen van schade zijn. Het is echter ook mogelijk dat je dit per ieder nieuw schadegeval doet. Informeer hier altijd naar zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Hoe vaak dien je premie te betalen voor je AVB?

De premie kan heel verschillend zijn en is afhankelijk van verschillende factoren. Voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, ook wel bekend onder de afkorting AVB, betaal je een premie. Deze wordt bij de meeste verzekeringsmaatschappijen maandelijks in rekening gebracht. Kan het anders of wil je het graag anders, zoals bijvoorbeeld één keer per jaar betalen? Informeer dan altijd goed wat de mogelijkheden daarvoor zijn. Om de kosten voor jou als ondernemer te spreiden wordt doorgaans gekozen voor een maandelijks te betalen premie.

Geen ingewikkelde kwesties die je zelf op dient te lossen als je verzekerd bent

De prijs van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt bepaald door verschillende factoren. Je sluit deze verzekering af zodat je krijgt uitgekeerd als jij schade toebrengt aan een ander of aan de spullen die van iemand anders zijn. Doe je dit zonder opzet maar ben je wel verantwoordelijk voor de ontstane schade? Dan is het hebben van een AVB zeker handig. Hiermee wordt je niet alleen een hoop gedoe uit handen genomen door de verzekeraar die de kwestie voor je probeert op te lossen maar kost het je ook niet zo veel geld om de schade te vergoeden. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering worden zowel letselschade als productschade bij iemand anders vergoed.

Zoek een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die binnen het budget past

Overweeg je als ondernemer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? Kijk en vergelijk dan eerste diverse aanbieders. Dit betekent dat je goed kijkt naar de inhoud van de verzekering, wat er vergoed wordt, wat de voorwaarden zijn en zeker hoeveel premie je ervoor gaat betalen. Als je net gestart bent met je onderneming of op het punt staat dit te doen, dan spelen de financiën ook een belangrijke rol. De meeste starters op de arbeidsmarkt hebben te maken met een niet al te groot startkapitaal dus het is zaak dat je goed kijkt waar je dit aan spendeert. Zoek daarom altijd naar een goed passende AVB die ook nog eens binnen het beschikbare budget past.

Hoe wordt de hoogte van de premie bepaald?

De hoogte van de premie die je voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering betaalt, is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Om te beginnen speelt de grootte van je bedrijf en het aantal mensen dat er werkt een belangrijke rol. Heb je een groter bedrijf met meer personeelsleden, dan is de kans dat iemand schade aan een ander toebrengt groter dan wanneer je een eenmanszaak runt of maar met een paar mensen in de onderneming werkt. Hoe meer mensen er dus werken, hoe meer premie je voor de AVB betaalt.
  • Daarnaast is het van belang wat voor beroep je uitoefent of in welke branche je werkt. Bepaalde beroepen brengen nu eenmaal een groter risico op schade aan derden of aan goederen met zich mee dus daarvoor betaal je een hogere premie.
  • Ook je omzet en verdiensten spelen een rol bij de bepaling van de premie. Bedrijven met een grotere omzet betalen meer premie, maar daarvoor is de dekking dan ook hoger. Het maximaal te verzekeren bedrag zal hoger liggen waardoor je tevens meer premie betaalt.
  • Tenslotte kan het ook van invloed zijn op de hoogte van de premie of je bent aangesloten bij een branchevereniging. Via deze kun je doorgaans korting krijgen op je premie. Korting krijgen is vaak ook mogelijk als je meer verzekeringen bij dezelfde aanbieder afsluit. Omdat ze je dan graag als klant hebben en willen houden, wordt er korting geboden.

Kijk en vergelijk goed

Om een goede keuze te maken kijk je natuurlijk niet alleen naar de prijs van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering maar dat speelt bij veel ondernemers natuurlijk wel een belangrijke rol. Zeker als je te maken hebt met een wat kleiner budget wil en kun je niet teveel uitgeven aan een verzekering die niet eens verplicht, maar wel praktisch is, om te hebben. Het is daarom altijd slim eerst de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringspremie te vergelijken tussen verschillende aanbieders van deze verzekeringen.

Hoe en waar kun je verzekeringen vergelijken?

Je kunt deze vergelijking zelf al heel goed doen op internet. Zo kun je ervoor kiezen zelf sites te bekijken van verschillende aanbieders en te kijken wat voor soort verzekering of pakket mogelijk is voor jouw bedrijf. Daarnaast kun je vaak ook de premie zelf berekenen zodat je weet waar je financieel aan toe bent. Je verzekering afsluiten kan bij verschillende verzekeraars ook online maar even contact opnemen is uiteraard altijd mogelijk. Behalve dat je op sites kijkt van afzonderlijke verzekeraars kun je tevens op websites kijken waar meerdere aanbieders van bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen al voor je met elkaar worden vergeleken. Zo zie jij in één oogopslag wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen bepaalde verzekeringen en kun je bepalen welke het beste bij jouw bedrijf past. Een voorbeeld van een dergelijke site waarop vergelijkingen te vinden zijn is www.bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.nl.

Kies een goed passende AVB

Als je eenmaal een aanbieder van verzekeringen gevonden hebt die je wel aanstaat, kijk dan altijd eerst goed op de site wat voor soort bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen worden aangeboden. Hier zit namelijk ook per verzekeraar zeker nog verschil in. Zo zijn er verzekeringen die heel goed geschikt zijn voor bijvoorbeeld eenmanszaken of kleine bedrijven maar vind je er ook die beter passen bij een grotere onderneming. Kijk ook altijd goed naar de verschillen in premie.

Kiezen voor goedkoop of duurder?

De goedkoopste verzekering dekt wellicht niet alles wat jij wenst maar meteen de meest dure en uitgebreide kiezen is ook niet nodig want dan ben je wellicht oververzekerd. Het is zaak dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kiest die goed past bij je bedrijf. Omdat ieder bedrijf nu eenmaal anders is en niet iedereen dezelfde wensen heeft, zijn er verschillende verzekeringen en pakketten beschikbaar. Zo is de kans dat jij een goede AVB vindt alleen maar groter. Teveel mee verzekeren is niet nodig want dan kost je dit maandelijks alleen maar geld waar je niets voor terugziet.

Veelgestelde vragen omtrent de kosten voor een bedrijfsaansprakelijk-heidsverzekering

Hoe wordt de premie berekend voor een AVB?

Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kiest betaal je niet voor ieder pakket dezelfde premie. Deze is afhankelijk van factoren zoals de grootte van je bedrijf, het aantal mensen dat er werkt, hoeveel je omzet is en hoe hoog je verzekerd wilt zijn. Ook de branche waarin je werkt kan van invloed zijn. Wil je korting krijgen? Dan is dat vaak mogelijk als je bedrijf bij een branchevereniging is aangesloten of als je meerdere verzekeringen bij dezelfde aanbieder afsluit zodat je er een totaalpakket hebt lopen.

Is de duurste verzekering voor elk bedrijf de beste keuze?

Nee, dat is niet altijd het geval. Je kunt je namelijk ook teveel verzekeren waardoor je een hoge premie betaalt maar ook zaken verzekerd krijgt die niet van toepassing zijn op je onderneming. Zorg er daarom altijd voor dat je goed alle soorten met elkaar vergelijkt voordat je een keuze maakt qua verzekering. Vergelijken kost even tijd maar zo kom jij met de beste verzekering uit de bus waarvoor je maandelijks een redelijk bedrag betaalt dat je je ook kunt permitteren. Is er wat veranderd op een later tijdstip? Dan kan de verzekering ook altijd nog worden aangepast naar jouw wensen.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over ondernemen en verzekeren. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over ondernemen.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Onderneemgerust.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.