Beste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je met een nieuw bedrijf start komen daar veel zaken bij kijken. Je moet van alles regelen zoals het aanschaffen van werkmateriaal, het inrichten van een pand, het werven van klanten en nog veel meer. Om niks te vergeten is het slim een goed plan op te stellen en kun je voor meer hulp terecht op www.kvk.nl. Een belangrijk punt dat je zeker niet mag vergeten als je je bedrijf lanceert is dat je de nodige verzekeringen afsluit. Sommige verzekeringen zijn verplicht om te hebben, maar dat geldt niet voor allemaal. Als het om een AVB oftewel bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gaat, dan is deze niet verplicht maar vaak wel gewenst.

Schade aan mensen en goederen wordt gedekt met een AVB

Daar waar bepaalde verzekeringen verplicht zijn voor een bedrijf, is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dat niet. Het is echter wel handig en verstandig om een dergelijke verzekering af te sluiten. Een AVB dekt namelijk twee soorten schades waar jij als bedrijf voor verantwoordelijk kunt zijn. Dit betreft zowel letselschade aan personen als materiële schade aan spullen die van iemand anders zijn. Als je onverhoopt ergens schade aanricht tijdens het werk voor je bedrijf en daar niet voor verzekerd bent, kan dit betekenen dat je zelf een aanzienlijk bedrag dient op te hoesten om de schade te vergoeden en zit je ook nog eens te kijken met een vervelende kwestie om op te lossen.

Niet verplicht, maar wel vaak gewenst

Heb je daarentegen wel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten, dan kan dit erg prettig voor je zijn als ondernemer. Een AVB zorgt er namelijk voor dat je als ondernemer, in het geval van schade waarvoor jij verantwoordelijk bent, vergoed wordt en dat de kwestie door de verzekeraar wordt afgehandeld. Zeker als je een beroep uitoefent waarbij je een bepaald risico loopt op schade aan derden, dan is het afsluiten van een dergelijke verzekering slim om te doen. Dit scheelt je namelijk een hoop rompslomp en is financieel gezien ook gunstiger. Veel leveranciers, klanten of personen waarmee je samenwerkt of die gebruik maken van jouw diensten vinden het ook prettig als je als bedrijf een AVB hebt. Is dat niet het geval dan bestaat de kans dat ze naar een ander gaan en verlies jij klanten.

Welke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is het beste voor jouw bedrijf?

Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten, kun je het beste beginnen eerst te kijken wat er allemaal mogelijk is bij verschillende aanbieders. Er zijn veel verzekeraars waar je terecht kunt voor een AVB. Deze verzekering is af te sluiten voor alle bedrijven, ongeacht wat voor rechtsvorm gebruikt wordt. Dus of je nu een stichting, BV, VOF, NV of vereniging bent maakt niet uit. Als je een kijkje neemt op de sites van diverse verzekeringsmaatschappijen kun je de diverse bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen goed met elkaar vergelijken.

Kijk en vergelijk op speciale site diverse verzekeringen

Om het jezelf nog een stukje makkelijker te maken kun je ook een kijkje nemen op sites waarop verschillende verzekeraars al voor je vergeleken worden. Dan kun je direct de verschillen en overeenkomsten tussen bepaalde aanbieders en verzekeringen zien zonder er naar te hoeven zoeken. Heb je een aanbieder gevonden die je wel wat lijkt? Kijk dan op de site van deze verzekeraar ook verder naar wat voor bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen worden aangeboden. Deze kunnen namelijk per aanbieder ook nog aanzienlijk verschillen.

Waarop te letten als je een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zoekt

Als je bij een verzekeraar op de site kijkt of contact opneemt omdat je meer informatie wilt over een AVB zul je er al snel achter komen dat er aardig wat verschillende verzekeringen te vinden zijn. Hoe vind je nu als ondernemer de beste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die goed aansluit bij je bedrijf? Hiervoor houd je rekening met de volgende zaken:

  • Kijk eerst wat je wilt verzekeren. Werk je bijvoorbeeld in een branche of heb je een beroep dat wat meer risico met zich meebrengt voor derden dan bij andere banen het geval is? Dan zul je waarschijnlijk voor een hogere dekking kiezen. Dit betekent wel dat je daar meer premie voor betaalt.
  • Kijk goed wat voor budget beschikbaar is voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Niet iedereen heeft er even veel geld voor maar er zijn ook voordeligere verzekeringen te vinden die een prima dekking geven.
  • Wil je een uitgebreide AVB? Houd er dan rekening mee dat je daarvoor een hogere premie betaalt maar ook meer verzekerd hebt. Het maximaal uit te keren bedrag zal dan ook hoger zijn in het geval van schade.
  • Let erop dat je niet te laag verzekerd bent, maar te hoog hoeft ook niet. Dan betaal je teveel premie waar je niets voor terugziet.
  • Houd er rekening mee dat nagenoeg elke verzekeraar een eigen risico van rond de €250 hanteert. Dit kan per verzekeraar verschillen maar dit dien je wel zelf te betalen in geval van schade.
  • Kijk goed voor wat voor bedrijf de verzekering geschikt. Heb je bijvoorbeeld een kleine onderneming? Dan kun je het beste uit de voeten met een AVB die daarbij past en niet met eentje die voor grotere bedrijven met meer werknemers is ontwikkeld.

Veelgestelde vragen over de beste bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering

Is de duurste verzekering altijd de beste?

Het antwoord daarop is simpel: nee. Je kunt wel de meest uitgebreide AVB kiezen maar als je dan teveel verzekerd bent, heb je daar als ondernemer niets aan. Het gevolg is dat je teveel aan premie betaalt maar daarvoor niets terugziet. Simpelweg omdat je dan verzekerd bent voor zaken die niet van belang zijn voor jouw onderneming of voor risico’s die je in jouw beroep nooit gaat lopen. Kies daarom altijd de verzekering die het beste bij je bedrijf past en waarmee verzekerd wordt wat jij belangrijk vindt en wat van waarde is voor je onderneming.

Hoe vind je een AVB die precies bij jouw bedrijf aansluit?

De beste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet voor elk bedrijf de duurste. Daarmee heb je wel de beste dekkingsgraad en wordt er tot hoge bedragen uitgekeerd maar dat is niet bepaald nodig voor elke onderneming. Zeker niet als je toch in een wat minder risicovolle branche werkt. Dan is een voordeligere verzekering vaak ook voldoende. Kijk goed wat jij verzekerd wilt zien zodat je de daar bij passende bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering kunt kiezen. Zo weet je zeker dat je bedrijf goed verzekerd is en betaal je er niet teveel voor. Omdat er veel verschillende bedrijven zijn en niet iedereen hetzelfde van een AVB verwacht, bestaan er verschillende soorten verzekeringen en pakketten op dit gebied.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over ondernemen en verzekeren. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over ondernemen.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Onderneemgerust.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.