Hoe kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering online afsluiten?

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je een eigen bedrijf hebt dan dien je daar ook diverse soorten verzekeringen voor af te sluiten. Sommige verzekeringen zijn verplicht maar dit geldt niet voor allemaal. Er zijn ook verzekeringen die niet verplicht zijn om als bedrijf te hebben maar die wel handig zijn en waaraan je zeker niet voorbij dient te gaan. Een voorbeeld van een dergelijke verzekering is een AVB. Deze afkorting wordt gebruikt om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aan te duiden.

Maak een goed plan met behulp van de Kamer van Koophandel

Als je een bedrijf start dan komt daar heel wat bij kijken. Je kunt dan ook het beste zelf een goed plan opstellen en proberen hierin zoveel mogelijk op te nemen zodat je onderneming goed van de grond afkomt en een succes wordt. Hierbij kun je onder andere denken aan zaken zoals het zoeken van een geschikte werkruimte, het werven van klanten, reclame maken, een bedrijfsplan maken en het afsluiten van de noodzakelijke verzekeringen. Dit is natuurlijk nog lang niet alles maar alvast een begin. Als je hulp nodig hebt bij het opzetten van een eigen bedrijf dan kun je daarvoor prima terecht bij de Kamer van Koophandel. Je kunt reeds veel informatie over het opstarten van een eigen bedrijf op de site vinden maar contact opnemen met de KvK behoort ook tot de mogelijkheden. Je dient je sowieso in te schrijven als bedrijf zodat je geregistreerd staat.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten is zeker te overwegen

Op de site van de KvK zul je ook meer informatie tegenkomen over het afsluiten van verzekeringen. Daar waar diverse soorten verzekeringen verplicht zijn om als bedrijf te hebben, geldt dit niet voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze mag je als bedrijf afsluiten maar het moet niet. Het wel doen is echter zeker het overwegen waard want een dergelijke verzekering kost je per maand niet eens zoveel maar kan je wel verschillende voordelen en zeker ook gemak opleveren.

Wat wordt er vergoed vanuit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Nu heb je als particulier een zogenaamde WA verzekering waarmee je verzekerd bent voor wettelijke aansprakelijkheid. Voor bedrijven kan een soortgelijke verzekering worden afgesloten. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je je laten verzekeren tegen twee soorten schades die jij of je personeel aan anderen kunnen toebrengen. Het gaat hierbij om te beginnen om letselschade. Dit is schade die jij aan andere personen toebrengt tijdens het uitvoeren van je werk. Als je daarnaast ook schade veroorzaakt tijdens het werk aan spullen die het eigendom van een ander zijn, dan wordt ook deze gedekt door je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Jezelf veel ellende besparen met een passende AVB

Ook al is deze verzekering niet verplicht om af te sluiten voor een bedrijf, het is altijd aan te raden dit wel te doen. Het principe van een verzekering, ongeacht wat voor soort dit is, is dat je deze preventief afsluit. Dit betekent ook dat je er het liefste zo min mogelijk gebruik van wilt maken want wanneer je gebruik maakt van een AVB is er immers altijd sprake van schade. Heb je zo’n verzekering niet en gebeurt er een ongelukje waarbij je een ander kwetst of spullen beschadigt? Dan betaal je zelf de kosten die gemaakt worden om schade te herstellen. Als je wel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt, dan is dat altijd fijn. Je kunt er jezelf namelijk veel ellende mee besparen.

Niet zelf de volledige rekening betalen

Om te beginnen betekent het hebben van een AVB dat je niet zelf voor de volledige schade en kosten die daarbij om de hoek komen kijken opdraait. Dit kan je financieel gezien veel schelen indien jij verantwoordelijk bent voor geleden schade bij iemand anders. Ben je niet verzekerd dan betaal je alle schade uit eigen zak en dat kan natuurlijk aardig in de papieren lopen. Zeker als je net de meest kostbare vaas die iemand in huis heeft omstoot terwijl je je werk doet. Ben je hiervoor verzekerd met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Dan wordt een groot deel van de schade daaruit vergoed. Je betaalt wel een eigen risico (ligt gemiddeld bij de meeste aanbieders van verzekeringen zo rond de €250) maar de rest komt voor rekening van de verzekeraar. Hier zit uiteraard wel een maximum vergoeding aan vast maar deze wordt van tevoren, als je de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, bepaald.

De verzekeraar lost de problemen voor je op

Een bijkomend voordeel van het hebben van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is dat je je zelf niet hoeft bezig te houden met de schade en de vergoeding ervan. Dit wordt namelijk door de verzekeraar voor je geregeld. Zo wordt de kwestie het snelste opgelost en hoef jij er niet tussen te zitten. Kun je gewoon doorgaan met je eigen werkzaamheden en blijft de relatie tussen je bedrijf en de klanten of leveranciers gewoon hetzelfde. Als het netjes wordt opgelost zullen deze natuurlijk ook eerder klant blijven en kunnen ze een goede reclame maken voor jouw bedrijf.

Geen AVB hebben kan je klanten kosten

Ook als is het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, veel klanten en mensen waarmee je werkt zullen het prettig vinden als je deze als bedrijf wel hebt. Dit geeft ze namelijk een stukje meer zekerheid dat ze uitbetaald worden indien zich onverhoopt wat vervelends voordoet waarbij schade ontstaat en dat ze niet lang hoeven wachten op hun geld of het zelfs helemaal niet meer terugzien. Heb je een dergelijke verzekering nu niet? Dan bestaat de kans dat ze naar een ander gaan voor een bepaalde klus en klanten verliezen of ze niet krijgen is uiteraard niet gunstig voor jouw onderneming. De premie die je betaalt voor een AVB is niet eens zo hoog als je op een gemiddelde manier verzekerd bent dus dat weegt niet op tegen het gemak van een aansprakelijkheids-verzekering en de andere voordelen die eraan vast zitten.

Waarmee houd je rekening als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit?

Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten, kun je het beste eerst goed voor jezelf bepalen wat jij belangrijk vindt om te verzekeren. Dit kun je dan laten terugkeren in je verzekering. Als je een AVB wilt afsluiten, houd dan rekening met de volgende zaken:

  • Kijk eerst goed wat je wilt verzekeren. Geen een bedrijf is hetzelfde dus een standaard verzekering die voor elk bedrijf hetzelfde is, bestaat niet. De een werkt in een risicovollere situatie dan de ander en niet iedereen wil evenveel verzekeren.
  • Vergelijk diverse aanbieders van verzekeringen goed met elkaar zodat je er eentje vindt die je aanstaat en waar je wel een verzekering wilt afsluiten. Er zijn veel verschillende verzekeraars te vinden zodat de keuze groot is.
  • Als je eenmaal een verzekeraar gekozen hebt, kun je ook nog kiezen uit diverse soorten bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen. Kies de verzekering die het beste bij jouw bedrijf past. Je kunt zelf online ontdekken welke dit is maar als je er niet helemaal goed uitkomt, neem dan contact op met de verzekeraar voor meer informatie.
  • Let bij je keuze goed op wat er verzekerd wordt, hoe hoog de dekking is (er zit een maximaal bedrag dat wordt uitgekeerd aan elke verzekering verbonden), hoe hoog de premie en hoe hoog het eigen risico is. Zo weet je meteen wat je betaalt en wat er vergoed wordt indien dit nodig is.
  • Houd er rekening mee dat je voor een verzekering een bepaald bedrag per maand kwijt bent. Kijk goed of dit bedrag dat steeds terugkeert binnen je beschikbare budget valt. Is dat niet het geval, ga dan op zoek naar een voordeligere verzekering die toch aan al je eisen voldoet.
  • Kijk uiteraard altijd even of er ook korting te behalen is. Indien mogelijk is dat natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering online afsluiten

Tegenwoordig kan er veel digitaal geregeld worden. Dit gaat niet enkel snel maar zorgt er ook nog eens voor dat je in het geval van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zelf kunt bekijken wat er allemaal mogelijk is op dat gebied. Bij veel verzekeraars kun je diverse bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen online bekijken en vergelijken zodat je er eentje vindt die goed bij jouw bedrijf past. Vaak is het dan ook mogelijk de verzekering waar jij je oog op hebt laten vallen, online af te sluiten. Groot voordeel hiervan is dat je het snel zelf kunt regelen en je verzekering binnen korte tijd al kan gaan lopen.

De aanvraag voor een verzekering online doen

Is het mogelijk een AVB online af te sluiten via de site van de verzekeraar waar jij dit wilt doen? Dan staat daarop altijd duidelijk aangegeven welke stappen je dient te doorlopen en welke bedrijfsgegevens je dient in te vullen. Als je de aanvraag ingevuld hebt kun je deze digitaal versturen. Kijk goed of je de polis dan ook digitaal ontvangt of dat deze op papier gestuurd kan worden als je dat liever hebt. Dan kun je deze namelijk opbergen bij de rest van je verzekeringspapieren. Heb je dan schade aan iemand of aan andermans goederen toegebracht? Dan hoef je de polis er maar bij te nemen en kun je contact opnemen met de verzekeraar. Zelf de polis printen kan uiteraard ook als je deze alleen digitaal ontvangt.

Neem contact op met de verzekeraar als je er zelf niet uitkomt

Wil je wel via de site van een aanbieder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten maar kom je er zelf niet helemaal goed uit? Zit je met vragen of is het misschien niet helemaal duidelijk hoe je de aanvraag precies moet doen? Neem dan altijd eerst contact op met de verzekeraar in kwestie. Daar kunnen ze je helpen met het afsluiten van de verzekering en je meer informatie verschaffen. Informeer ook altijd hoe het zit met het opzeggen van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De voorwaarden hiervoor zullen op de site van een aanbieder staan maar vind je ook altijd terug in je polis.

Kijk goed of je verzekering nog actueel is

Het merendeel van de verzekeringen wordt afgesloten voor minimaal een jaar maar dit kan natuurlijk per aanbieder verschillen. Binnen deze periode kun je er dan niet van af. Is de eerste periode voorbij en wil je bij deze aanbieder verzekerd blijven? Dan kan de verzekering verlengd worden. Wil je wel bij dezelfde verzekeraar blijven maar is er een en ander binnen je bedrijf veranderd? Kijk dan altijd goed of je verzekering aangepast moet worden. Misschien ben je wel te hoog verzekerd of juist te laag en is in de loop der tijd je verzekering niet meer helemaal up-to-date. Dit wordt ook door de verzekeraars zelf in de gaten gehouden. Zo wordt er met regelmaat gekeken of je verzekering nog voldoende is en alles gedekt wordt.

Kijk wat er mogelijk is met wijzigen en opzeggen

Bekijk ook altijd goed wat de voorwaarden voor opzeggen en overstappen zijn. Zo zit je nergens langer aan vast dan nodig en kun je altijd naar een andere aanbieder gaan als je niet tevreden bent met je huidige verzekering. Opzeggen of je verzekering wijzigen kan bij veel verzekeraars via de site maar een telefoontje plegen kan ook altijd als je dat prettiger vindt om te doen.

Veelgestelde vragen omtrent het aanvragen van een bedrijfs-aansprakelijkheidsverzekering

Op welke manieren kun je een AVB afsluiten?

Bij de meeste verzekeraars vind je op de website een goed overzicht van alle bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen die zij aanbieden. Het is vaak ook mogelijk een dergelijke verzekering online af te sluiten. Kom je er zelf niet helemaal goed uit op die manier, heb je vragen of wil je liever persoonlijk contact bij het afsluiten van de verzekering met een medewerker? Dan is bellen voor het afsluiten van een AVB natuurlijk ook altijd mogelijk. Kijk goed welke zaken snel en digitaal zelf te regelen zijn bij de aanbieder die jij gekozen hebt.

Wat is er online mogelijk?

Als je een AVB afsluit bij een verzekeraar dan kun je veel informatie op de site vinden. Bij veel verzekeraars is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten reeds online mogelijk. Kijk daarnaast ook goed welke andere zaken je zelf online kunt regelen. Denk hierbij aan het opzeggen van de verzekering, wijzigingen doorgeven en heel belangrijk: het melden van schade. Indien je dit online kunt doen, gaat dat het snelste en kan de verzekeraar de kwestie voor jou oplossen. Zo hoef je niet steeds te bellen of te wachten totdat je iemand te spreken krijgt maar vul je een schadeformulier in dat je op de website van veel verzekeraars vindt. Kijk altijd goed wat er op dat gebied bij jouw verzekeraar mogelijk is.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over ondernemen en verzekeren. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over ondernemen.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Onderneemgerust.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.