Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers verplicht?

⏱ Leestijd: 6 minuten

Als je een eigen bedrijf hebt of gaat beginnen dan komt daar heel wat werk bij kijken. Je stelt hiervoor het beste een goed plan op zodat je niets vergeet en aan alles gedacht hebt voordat je begint met je werk. Voor meer informatie over en hulp bij het beginnen van een bedrijf kun je het beste terecht bij de KvK. Je vindt bij de Kamer van Koophandel veel informatie over van alles en nog wat als je een bedrijf wilt beginnen, waarbij ook verzekeringen niet worden overgeslagen.

Niet verplichte verzekering tegen letselschade en schade aan goederen

Je hebt als bedrijf de verplichting om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Dit kan mede afhankelijk zijn van het beroep dat je uitoefent of de branche waarin je werkt. Als je verzekerd wilt zijn tegen letselschade of schade aan goederen die door jouw toedoen ontstaat tijdens het uitvoeren van je werk, dan heb je daar een zogenaamde bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering oftewel AVB voor nodig. Deze verzekering is niet verplicht om af te sluiten maar vaak wel wenselijk.

AVB afsluiten is voor elk bedrijf mogelijk

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je afsluiten voor elk bedrijf. Het maakt niet uit wat voor bedrijf het is en wat voor werk je doet, een dergelijke verzekering afsluiten is altijd voor elke onderneming en iedere rechtsvorm mogelijk. Werk je als ZZP’er? Ook dan kun je een AVB afsluiten. Ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP is niet verplicht maar het staat vrij of je deze al dan niet afsluit.

Als ZZP’er werk je in opdracht van andere mensen

Als je als ZZP’er werkt dan betekent dit dat je een eenmanszaak runt. Je hebt immers geen personeel in dienst dat werkzaamheden voor je verricht. Natuurlijk kan het wel zo zijn dat er mensen zijn die je benadert om bepaalde klussen voor je te doen maar die behoren niet tot jouw bedrijf. Jijzelf als ZZP’er werkt voor diverse opdrachtgevers als freelancer en voert op die manier allerlei werkzaamheden uit waarin jij gespecialiseerd bent. Wat voor werkzaamheden dit zijn kan natuurlijk heel verschillend zijn.

Vergoeding bij letselschade en schade aan goederen van iemand anders

Als je als ZZP’er, dus zonder personeel werkt, betekent dit dat je zelf voor de werkzaamheden verantwoordelijk bent. Breng je nu tijdens het werk schade toe aan iemand of aan spulletjes die van iemand anders zijn, dan is er respectievelijk sprake van letselschade of goederenschade. Juist deze twee soorten schades kunnen vergoed worden vanuit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ook al werk je alleen, dan wil dat niet zeggen dat er geen ongelukje tijdens het werk kan gebeuren. Stel, je staat te schilderen bij iemand in huis en stoot een kop koffie om. Natuurlijk net over de net nieuw gelegde vloer die meteen beschadigd is, dat zul je altijd zien. Om dan niet zelf voor de kosten van de schade op te hoeven draaien, is het handig als je daarvoor verzekerd bent.

Check altijd je eigen risico en andere voorwaarden

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt schade aan goederen van derden voor je vergoed, mits je natuurlijk voldoende verzekerd bent en de geleden schade binnen het maximaal verzekerde bedrag valt. Je betaalt wel bij nagenoeg elke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een eigen risico. Hoeveel dit is kan variëren en wat de exacte voorwaarden hiervoor zijn ook. Kijk daarom altijd even goed in je verzekeringspolis hoe dit bij jouw verzekeraar geregeld is.

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht of niet?

Wat voor een ZPP geldt, geldt tevens voor alle andere rechtsvormen en soorten bedrijven. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht maar kun je, indien gewenst, wel afsluiten. Hiervoor betaal je een premie zodat je verzekerd bent. Deze premie wordt door de meeste verzekeringsmaatschappijen eenmaal per maand geïnd maar als je het liever anders wilt kun je altijd informeren of daar mogelijkheden voor zijn.

Kijk of het zinvol is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten

Zeker als je net met je bedrijf gestart bent en alleen werkt, zul je nog geen gouden bergen verdienen. Dan is het natuurlijk vrij logisch dat je niet teveel kosten wilt maken voor zaken die niet verplicht zijn of je er simpelweg niet veel budget voor hebt. Vraag je je daarom af of je wel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten of dit beter niet doet? Lees dan de voordelen van een dergelijke verzekering eens door en besluit daarna voor jezelf of je deze al dan niet afsluit.

Te hoog verzekeren is onnodig en zonde van het geld

Een belangrijk voordeel van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is dat je deze in allerlei soorten hebt waarbij je zelf kunt bekijken wat je belangrijk vindt om te laten verzekeren. Je kunt natuurlijk wel voor de meest uitgebreide verzekering gaan maar dat is lang niet altijd noodzakelijk. Je kunt je wel voor alles laten verzekeren maar als je daarvan geen gebruik maakt ben je oververzekerd en betaal je dus gewoon teveel premie. Zeker als je met een wat beperkt budget te maken hebt is dat natuurlijk zonde. Er zijn ook veel bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen beschikbaar die minder kosten aan premie en waar je als zelfstandige ook prima mee uit de voeten kunt.

Kijk en vergelijk altijd goed

Het is daarom slim eerst goed verschillende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar te vergelijken voordat je er eentje afsluit. Kijk goed welke verzekering het beste bij jouw bedrijf past en binnen het budget valt. Je kunt vergelijken tussen diverse aanbieders maar ook bij een specifieke verzekeraar vind je verschillende verzekeringen op dit gebied. Zo maak je de beste kans een geschikte AVB te vinden. Zeker als je als ZZP’er werkt kun je vaak al met een wat voordeligere verzekering goed vooruit omdat je geen personeel hebt. Juist omdat je alleen werkt, met één persoon dus, is de kans dat er wat gebeurt ook kleiner en betaal je op basis van de bedrijfsgrootte ook minder premie voor een AVB.

Wanneer je een risicovol beroep uitoefent

Werk je nu in een branche waarin je wel eens risico loopt de eigendommen van een ander of een persoon iets aan te doen? Dan is het zeker verstandig een bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering af te sluiten. Het grote voordeel van een dergelijke verzekering is dat je niet zelf de volledige schade waarvoor jij verantwoordelijk bent omdat deze tijdens de uitvoering van je werk is aangericht, hoeft te vergoeden uit eigen zak. Ben je voldoende verzekerd? Dan betaalt de verzekering de schade voor je, minus het eigen risico.

Laat het aan de verzekering over

Daarnaast is het hebben van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering handig omdat je dan zelf niet de hele kwestie met de opgelopen schade hoeft op te lossen. Dit betekent dat de verzekeraar je werk uit handen neemt en jij je gewoon bezig kunt blijven houden met je normale werkzaamheden. De verzekering lost dan het probleem verder voor je op zodat jij er geen omkijken meer naar hebt. De gedupeerde kan er dan ook zeker van zijn dat hij of zij de schade vergoed krijgt en dat het geen getouwtrek wordt over wie de verantwoordelijke is en wie er moet betalen. Dit scheelt voor beide partijen veel werk en de verzekering lost de kwestie gewoon op.

Hoe wordt de premie bepaald?

Als je met een wat beperkt budget te maken hebt dan is het zaak dat je goed kijkt hoeveel premie je betaalt voor je verzekering. Naast de grootte van het bedrijf is het aantal medewerkers van belang bij de bepaling van de hoogte van de verzekeringspremie. Als je ZZP’er bent dan werk je alleen dus dat betekent minder risico op schade en een minder hoge premie. Daarnaast is je omzet ook belangrijk. Deze zal als ZZP’er niet enorm groot zijn zodat je je niet voor heel grote bedragen kunt of moet laten verzekeren. Ook hierdoor betaal je minder premie dan wanneer je een grote jaaromzet hebt. Zeker als starter zal de omzet nog eerst op gang moeten komen. Is er na een tijdje van alles veranderd en draai je wel aanzienlijk meer omzet? Dan kan je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering daarop ook aangepast worden.

Veelgestelde vragen over de verplichting om verzekerd te zijn

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP verplicht?

Nee, een dergelijke verzekering is voor geen enkel bedrijf of rechtsvorm verplicht dus ook niet voor ZZP’ers. Je mag een AVB afsluiten en dit is vaak ook slim om te doen omdat het je in geval van schade aan derden of goederen veel werk uit handen neemt en tevens financieel gunstig kan zijn. Zeker als je een beroep uitoefent waarin je veel op andere locaties bij andere mensen werkt of het in een risicovolle branche is, is het slim een dergelijke verzekering af te sluiten.

Welke aansprakelijkheidsverzekering is wel verplicht?

Bij bepaalde beroepen of in bepaalde branches is een zogenaamde beroepsaansprakelijkheidsverzekering wel verplicht. Deze verzekering vergoedt geen schade die aan goederen of mensen is toegebracht maar dekt vermogensschade die tijdens werkzaamheden of advies is ontstaan. Dit betekent dat de gedupeerde verlies heeft geleden door een actie van jou. In bepaalde beroepen moet je een dergelijke verzekering hebben om  je werk uit te mogen oefenen. Voor welke beroepen deze verzekeringsplicht geldt kun je online vinden en je kunt er tevens meer informatie over inwinnen bij de verschillende aanbieders van verzekeringen.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over ondernemen en verzekeren. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over ondernemen.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Onderneemgerust.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.