Waarom sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af?

⏱ Leestijd: 7 minuten

Als particulier kun je je voor van alles verzekeren. Zo heb je onder andere een zorgverzekering, kun je je inboedel en auto verzekeren en is er nog veel meer te noemen. Ook als bedrijf krijg je te maken met allerlei verschillende soorten verzekeringen waarvan de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering er eentje is. Deze verzekering staat ook bekend onder de afkorting AVB.

Wat houdt een AVB verzekering in?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan voor ieder bedrijf en voor elke soort rechtsvorm worden afgesloten. Het maakt dus niet uit of je bijvoorbeeld een eenmanszaak, een BV, stichting of een andere rechtsvorm gebruikt voor je bedrijf, want een AVB kan er altijd voor worden afgesloten en het is ook zeker aan te raden dit te doen. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering sluit je als bedrijf af zodat je verzekerd bent als er schade wordt berokkend aan anderen, tijdens het uitvoeren van werkzaamheden door jou of je medewerkers.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en AVB zijn hetzelfde

Het is erg belangrijk om een dergelijke verzekering te hebben. Als je namelijk tijdens het werk schade aan iemand of aan diens eigendommen aanbrengt, kan deze vergoed worden vanuit de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering bedrijf wordt ook vaak genoemd als afkorting. Dit is dan AVB. Deze termen worden door elkaar gebruikt maar staan voor hetzelfde.

Kijk en vergelijk om de beste verzekering te vinden

Voor elk bedrijf kan een dergelijke verzekering worden afgesloten maar het is belangrijk dat je zelf eerst goed rondkijkt en vergelijkt welke AVB het best passend is. Dit is onder andere afhankelijk van de rechtsvorm waaronder je bedrijf valt. Het is zaak eerst goed te kijken met wat voor bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering jij als beste uit de bus komt. Je kunt bij je keuze eerst diverse verzekeringen en verzekeraars met elkaar vergelijken. Zo vind jij de beste AVB voor jouw onderneming zodat je vergoed krijgt wat jij belangrijk vindt en daarvoor een redelijke premie betaalt.

Een AVB kan je veel ellende besparen

Het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, hoewel het voor bepaalde bedrijven wel zo kan zijn als het om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering gaat. Ook al is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor een bedrijf niet verplicht, dit wel doen is altijd aan te raden en kan je veel ellende schelen. Mocht er schade aan iemand of iets worden berokkend, waarvoor jij of een van je werknemers verantwoordelijk is, dan kun je een beroep doen op je AVB zodat de zaak door de verzekeraar wordt afgehandeld. Dit scheelt je natuurlijk niet enkel in de kosten maar ook in het werk dat een dergelijke kwestie met zich meebrengt.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet hetzelfde als bedrijfsaansprakelijk-heidsverzekering

In het geval van een zogenaamde beroepsaansprakelijkheidsverzekering, wordt vermogensschade gedekt. Dit is financiële schade die het gevolg is van een beroepsfout. Geef jij als bedrijf een ander advies waardoor financiële schade geleden wordt, dan kan deze  vergoed worden als je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt. Voor bepaalde beroepen is een dergelijke verzekering zelfs verplicht. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan advocaten of accountants. Bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt geen vermogensschade gedekt maar ben je als bedrijf verzekerd tegen schade aan anderen of aan materiële zaken. Ook al is deze niet verplicht, er kan naar gevraagd worden door mensen of bedrijven die je bedrijf willen inschakelen om een bepaalde klus voor ze te doen. Ben je niet verzekerd, dan bestaat de mogelijkheid dat ze naar een ander gaan en je wilt hierom natuurlijk geen werk mislopen. Verzekerd zijn heeft zo dubbel voordeel.

Kijk goed welke verzekering(en) nodig is of zijn voor je bedrijf

Wil je een AVB afsluiten? Kijk en vergelijk dan altijd eerst goed. Kijk wat voor verzekeringen mogelijk zijn, waar je deze kunt afsluiten en welke goed bij jouw bedrijf passen. Kijk goed of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voldoende is voor je bedrijf en past bij de werkzaamheden die je uitvoert. Wellicht is het slim tevens voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te kiezen. Hiermee wordt meteen ook eventuele financiële schade die ontstaan is gedekt. Dit is niet voor elk beroep nodig maar check altijd even goed of het voor je bedrijf nuttig kan zijn. Tenslotte kun je kiezen voor het afsluiten van een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Hiermee ben je als bedrijf verzekerd van juridische hulp bij conflicten. Ontstaat er bijvoorbeeld een probleem met een leverancier, medewerker of klant? Dan kan deze verzekering je daarmee ondersteuning bieden.

Bereken zelf je premie en sluit de verzekering online af

Als je een aansprakelijkheidsverzekering voor je bedrijf wilt afsluiten dan kun je dat bij verschillende verzekeraars doen. Heb je al een verzekeraar waarbij je andere verzekeringen voor je bedrijf hebt lopen? Kijk dan zeker daar even naar alle mogelijkheden. Je kunt bij de meeste verzekeraars online al bekijken wat er mogelijk is. Zo kun je zelf je premie berekenen en kijken waarvoor je je kunt verzekeren. Op de sites van verzekeraars vind je altijd duidelijk wat er wel en wat er niet meeverzekerd wordt in een AVB. Kom je er zelf niet helemaal goed uit, neem dan altijd contact op met de verzekeraar voordat je een AVB afsluit. Zo krijg je niet alleen meer informatie maar kun je ook een verzekering afsluiten. Liever online doen? kijk dan wat daarbij mogelijk is.

Alle verzekeringen zijn preventief

Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, dan betaal je daar als bedrijf natuurlijk een bepaalde premie voor. Je kunt vaak zelf al online berekenen hoeveel dit is zodat je weet waar je financieel aan toe bent. Voor verzekeringen van allerlei soorten geldt dat je deze preventief afsluit en er bij voorkeur zo min mogelijk gebruik van wilt maken. Dit geldt zeker ook voor een AVB want in dat geval is er immers altijd sprake van schade aan andere mensen of aan goederen die door jouw schuld is veroorzaakt.

Waardoor wordt de hoogte van de verzekeringspremie bepaald?

Je premie kun je bij tal van verzekeraars zelf online berekenen maar dit kun je uiteraard ook aan de verzekeraar overlaten. Zeker als je er zelf weinig kaas van gegeten hebt of er niet zoveel tijd in kunt of wilt stoppen, is het slim bij het afsluiten hulp in te roepen van een deskundige op dit gebied. De premie die je betaalt kan uiteenlopen en wordt mede bepaald door wat voor bedrijf je runt, wat voor beroep je uitoefent en hoe groot je bedrijf is. Met meer medewerkers in dienst heb je immers meer kans dat er wat gebeurt of dat er ergens schade ontstaat.

Factoren die van invloed zijn op de hoogte van de premie van een AVB

Om te weten te komen hoe de premie voor een AVB wordt bepaald, dien je naar de volgende factoren te kijken. De premie kan sterk uiteenlopen per verzekering dus het is belangrijk te weten hoe deze wordt samengesteld:

  • Om te beginnen is het van belang te kijken of je als zelfstandige werkt of dat je mensen in dienst hebt. Is dat laatste het geval, dan kan de hoogte van de premie variëren naar gelang het aantal mensen dat voor je werkt.
  • Daarnaast is de branche waarin je bedrijf actief is belangrijk. Als je een bedrijf hebt dat risicovol werk uitvoert waarbij de kans op schade nu eenmaal groter is, dan zal de premies voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook hoger uitvallen.
  • Hoeveel je per jaar verdient en omzet is tevens van invloed op de hoogte van de premie. Is de omzet van je bedrijf vrij groot? Dan kun je je voor een hoger bedrag laten verzekeren en heb je ook meer budget om dit te laten doen.
  • Ben je als bedrijf aangesloten bij een branchevereniging of -organisatie? Dan kom je wellicht ook in aanmerking voor korting, indien de verzekeraar waar jij voor kiest, samenwerkt met deze organisatie. Informeer daar uiteraard altijd even naar.
  • Tenslotte is de hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren ook van invloed op de premie. Hoe hoger dit bedrag, hoe meer premie je daarvoor zult gaan betalen.

Lees altijd alle voorwaarden goed door

De premie wordt doorgaans per maand berekend zodat je deze als bedrijf ook zo kunt betalen. Vaak kun je een keuze maken uit verschillende dekkingen. Dit betekent dat er meer vergoed wordt als je voor een hogere dekkingsgraad kiest maar dat je daarvoor ook meer premie betaalt. Houd er daarnaast rekening mee dat je doorgaans een eigen risico hebt bij een AVB. Dit wordt uiteraard van de vergoeding die bij schade wordt uitgekeerd afgetrokken en dien je dus zelf als bedrijf te betalen. De voorwaarden hiervoor kun je altijd bij de verzekeraar navragen zodat je weet waar je aan toe bent. Lees altijd alle voorwaarden voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering goed door voordat je deze afsluit. Zo kom je namelijk niet voor verrassingen te staan en kun je de beste verzekering kiezen.

De duurste verzekering is niet voor elk bedrijf per definitie de beste

Wil je een AVB verzekering afsluiten maar weet je niet zo goed welke het beste geschikt is voor jouw onderneming? Vergelijk dan eerst diverse aanbieders en verschillende soorten verzekeringen met elkaar. Bij een aansprakelijkheidsverzekering voor een bedrijf is het belangrijk dat je de juiste kiest. Dit is lang niet voor elk bedrijf de duurste AVB die er te vinden is. Denk je nu: hoe meer ik verzeker hoe beter? Dat is niet waar want het is belangrijker te verzekeren wat voor je bedrijf waarde heeft en voor zaken waarbij jij het grootste risico loopt dat er iets vervelend gebeurt waarbij schade kan ontstaan.

Verzeker je niet te laag maar ook niet te hoog

Als je de allerduurste verzekering die er is neemt, betaal je zoveel premie per maand dat dit alleen maar zonde is want daarvoor zie je niets meer terug. Er is dan sprake van oververzekeren. Te laag verzekeren is uiteraard ook niet goed want dan loop je kans dat er niet voldoende uitbetaald wordt in het geval van schade, maar er is altijd wel een gulden middenweg te vinden. Zo vind je ook voor jouw onderneming een passende verzekering die ook nog eens binnen het beschikbare budget past.

Check regelmatig of je verzekering nog actueel is

Ben je nu nog maar net begonnen met je eigen bedrijf en heb je een passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Dan bestaat de kans dat deze na verloop van tijd niet meer helemaal actueel is. Verzekeraars houden dit in de gaten en ze kijken dan ook regelmatig of je verzekering nog wel voldoende dekkend is. Het is ook altijd slim dit zelf goed in de gaten te houden. Indien er aanpassingen nodig zijn, kunnen deze vaak tussentijds gedaan worden zodat je verzekering weer helemaal up-to-date is. Informeer altijd naar de mogelijkheden hiervoor bij je verzekeraar. Stel je hebt in de loop der tijd meer mensen in dienst genomen. Dan betekent dit ook een grotere kans op ongelukken en daarbij horende schade, simpelweg omdat je met meer bent.

Veelgestelde vragen over een bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Met een AVB of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen schade waarvoor jij verantwoordelijk bent en die je hebt toegebracht aan andere personen of aan spullen die van hen zijn. Dit betekent dat je dan respectievelijk voor letselschade en voor schade aan goederen van een ander verzekerd bent, indien deze wordt toegebracht tijdens het uitvoeren van werkzaamheden door (iemand van) je bedrijf. Deze verzekering is niet verplicht voor bedrijven om af te sluiten maar wel wenselijk.

Waar kun je een passende aansprakelijkheidsverzekering voor je bedrijf vinden?

Verzekeringen zoals een AVB kun je bij nagenoeg elke verzekeringsmaatschappij afsluiten. Dit geeft je meteen de kans om verschillende verzekeraars en diverse verzekeringen met elkaar te vergelijken voordat je overgaat tot het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor je bedrijf. Op die manier kun jij de best passende verzekering vinden bij je onderneming. Heb je al meer verzekeringen afgesloten voor je bedrijf bij één en dezelfde verzekeraar? Kijk dan ook of de AVB (vaak in meerdere varianten) die je verzekeraar aanbiedt geschikt is voor jouw bedrijf. Indien je alle bedrijfsverzekeringen bij dezelfde aanbieder afsluit is de kans aanzienlijk dat je korting krijgt op het totaalpakket dus dat is altijd mooi meegenomen.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over ondernemen en verzekeren. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over ondernemen.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Onderneemgerust.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.