Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten als zzp’er is belangrijk

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je een eigen bedrijf hebt of voor jezelf werkt dan dien je ook de nodige verzekeringen af te sluiten. Het is erg belangrijk dat je de juiste verzekeringen kiest zodat je daarop kunt terugvallen indien dit nodig is. Hierbij hoort ook een aansprakelijkheidsverzekering. Deze kun je als particulier afsluiten maar ook voor een bedrijf. Welke rechtsvorm en wat voor soort bedrijf je hebt maakt daarbij niet uit want een dergelijke verzekering is voor elk bedrijf af te sluiten.

Wat betekent het als je als zelfstandige werkt?

Ben je ZZP’er? Dan kun je daarvoor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. In het geval van ZZP, hetgeen staat voor Zelfstandige Zonder Personeel werk je zelf in je eigen eenmanszaak. Je hebt dan ook geen personeel maar dat maakt de naam natuurlijk ook al duidelijk. Een ZZP’er werkt als freelancer, waarbij je dus voor meerdere opdrachtgevers kunt werken en klussen kunt doen. Dit kan in allerlei branches zijn zodat jij je specialiteit erin kunt laten zien en uitoefenen.

Maak eerst een goed plan van aanpak als je je eigen bedrijf wilt beginnen

Als je als ZZP’er of freelancer aan de slag wilt, is het altijd slim eerst een goed plan van aanpak te maken. Dit betekent dat je je het beste eerst goed inleest over alle mogelijkheden en waarmee je rekening dient te houden als je een eigen zaak wilt starten. Voor goed advies is het zeker aan te raden eens op www.kvk.nl te kijken. Kijk vooral eens op het Ondernemersplein van de KvK om goed beslagen ten ijs te komen en een goede start te maken met je eigen onderneming. Daar kun je al veel informatie vinden en anders kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen met de Kamer van Koophandel.

Kijk met welke verzekeringen jij als ZZP’er het beste uit de bus komt

Heb je een goed plan gemaakt, dan zal daarin zeker ook het hoofdstuk verzekeringen zijn opgenomen. Je dient als zelfstandig ondernemer ook altijd verzekeringen af te sluiten waarvan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering er eentje is. Deze is niet verplicht om af te sluiten, tenzij je in een bepaalde branche werkt waarin een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht is om te hebben. Check altijd eerst bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp kosten zodat je weet waar je aan toe bent.

Check voor welke beroepen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht is

Met deze beroepsverzekering ben je verzekerd tegen financiële of vermogensschade. Werk je bijvoorbeeld in een beroep of branche waarin je advies geeft of mensen op andere wijze bijstaat? En heb je een advies gegeven waardoor je klant of cliënt gedupeerd wordt en verlies lijdt? Dan kan dit verlies gedekt worden door je beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Voor welke beroepen en in welke branches deze verplicht is kun je op internet kijken of te rade gaan bij de KvK of een beroepsvereniging.

Veel zorgen en extra werk worden je met de verzekering uit handen genomen

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je er als zelfstandig ondernemer voor zorgen dat je, mocht je onverhoopt schade toebrengen aan iemand anders of aan zijn of haar spullen, deze vergoed wordt. Deze verzekering is niet verplicht om af te sluiten maar er wordt wel veelvuldig voor gekozen om dit toch te doen. Voor elke soort verzekering, dus ook voor een AVB, geldt dat deze uit voorzorg wordt afgesloten. Het liefste hoop je de verzekering natuurlijk nooit nodig te hebben maar het kan altijd wel gebeuren omdat een ongeluk nu eenmaal in een klein hoekje zit.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering eenmanszaak afsluiten heeft nut

Als je als ZZP’er werkt, kun je ook schade veroorzaken bij iemand anders waar je aan het werk bent en daar draag jij dan uiteraard zelf de verantwoordelijkheid voor. Heb je gekozen voor het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering als ZZP’er, dan ben je er als ondernemer van verzekerd dat je in het geval van schade aan derden, geholpen wordt door je verzekeraar om het probleem op te lossen en de schade te vergoeden.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is ook gunstig voor je klanten

Niet alleen jij als zelfstandige heeft baat bij een dergelijke aansprakelijkheidsverzekering. Dit kan namelijk ook gunstig zijn voor degenen die van jouw diensten gebruik maken. Als er wat mocht gebeuren waarbij schade ontstaat, dan kunnen je klanten of cliënten indien jij een goede verzekering hebt afgesloten, erop rekenen dat ze uitbetaald krijgen en dat de kwestie netjes wordt opgelost. Zo is iedere partij tevreden. Veel mensen en bedrijven geven er tegenwoordig ook de voorkeur aan dat iemand die ze inhuren een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten om zo geen risico te lopen in het geval van schade.

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP?

Als je ervoor kiest een AVB af te sluiten voor je eenmanszaak, dan betaal je daar natuurlijk een premie voor. Zo werkt immers elke verzekering. Bij de meeste verzekeraars betaal je deze premie maandelijks. Ben je net gestart met je bedrijf? Dan heb je als nieuwkomer op de arbeidsmarkt vaak te maken met een beperkt startkapitaal. Zeker als je met een klein budget werkt zul je al snel geneigd zijn een dergelijke verzekering niet af te sluiten, mede omdat dit niet verplicht is. Wil je echter wel graag een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben voor je eigen zaak? Kijk dan eerst eens goed rond wat er allemaal mogelijk is als je ZZP’er bent. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken voor ZZP loont altijd de moeite om vooraf te doen.

Hoe wordt de hoogte van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP bepaald?

Er zijn veel aanbieders te vinden als het om verzekeringen gaat. Je kunt daarom het beste beginnen met kijken en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP vergelijken zodat je weet wat er wordt aangeboden op het gebied van bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen voor ZZP’ers. Kijk daarbij wat jij belangrijk vindt om te verzekeren zodat je daar je verzekering op kunt laten afstellen. Bij het afsluiten van een AVB betaal je een bepaalde premie. Deze kan bij verschillende verzekeraars variëren maar ook bij een specifieke aanbieder zijn er verschillen te vinden. De hoogte van de premie die je betaalt is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Ten eerste wordt er gekeken naar de grootte van je bedrijf en met hoeveel mensen je er werkt. Ben je ZZP’er of freelancer, dan werk je dus alleen. Dit kan zeker een positief effect hebben op de hoogte van de premie van de verzekering. Als je namelijk als zelfstandige zonder personeel werkt, loop je minder risico om schade aan een ander of aan spullen van iemand anders toe te brengen. Simpelweg omdat je met meer mensen daarop een grotere kans hebt en deze als je alleen werkt kleiner is. Daarom betaal je voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een ZZP’er minder dan wanneer je meer mensen in dienst hebt.
  • Bij de bepaling van de hoogte van de premie wordt tevens gekeken naar de grootte van je bedrijf. Werk je alleen, dan is je bedrijf niet zo groot dus loopt de premie ook minder snel op.
  • Daarnaast is het van belang hoeveel je omzet en verdient. Ook dit zal naar alle waarschijnlijkheid minder zijn dan bij een groot bedrijf. Ben je daarnaast als zelfstandige aangesloten bij een branchevereniging of een andere organisatie die de belangen van je beroepsgroep behartigt? Dan bestaat de kans dat je korting krijgt op de maandelijks te betalen premie. Kijk hier ook altijd goed naar want daar kun je zeker mee besparen.
  • Tenslotte is ook de hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren van belang. Hoe hoger dit is, hoe meer premie je daarvoor betaalt. Dan wordt er echter in het geval van schade meer uitgekeerd aan de gedupeerde.

Lees altijd alle voorwaarden goed door voordat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit

Omdat niet iedere aanbieder van verzekeringen met dezelfde premies en vergoedingen werkt is het altijd slim de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering eenmanszaak te vergelijken. Zo vind jij een verzekering die het beste bij jou, je bedrijf en werk past. Behalve dat er verschillen bestaan tussen verzekeraars zijn er ook verschillen te vinden tussen verzekeringen die je bij een specifieke aanbieder kunt afsluiten. Omdat nu eenmaal niet iedereen hetzelfde van een verzekering verlangt en geen een bedrijf hetzelfde is, bestaan er verschillende verzekeringen. De inhoud, voorwaarden en premie die je ervoor betaalt variëren dus het is zaak dat je even goed de tijd neemt om de diverse verzekeringen met elkaar te vergelijken zodat je de meest geschikte voor jouw bedrijf vindt.

Waarmee houd je het beste rekening bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP?

Bij het uitkiezen van de beste verzekering voor jouw eenmanszaak is het belangrijk rekening te houden met de volgende zaken:

  • Kijk altijd goed of de verzekering waar jij je oog op hebt laten vallen, ook geschikt is voor jou als ZZP’er. Zo niet, dan kies je beter voor een andere bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Voor elke rechtsvorm en ieder bedrijf is een goede verzekering te vinden dus ook voor jouw onderneming zal er iets bij zitten in het aanbod.
  • Er bestaan bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen die geschikt zijn voor een klein bedrijf of eenmanszaak terwijl andere soorten bij een groot bedrijf passen. Kijk altijd goed zodat je een geschikte verzekering vindt.
  • Bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gaat het om dekking van schade aan anderen waarvoor jij, degene die de verzekering afsluit, verantwoordelijk bent. Kijk goed of de dekking afdoende is voor jouw bedrijf. Een veel te hoge dekking (waarvoor je extra veel premie betaalt) is uiteraard niet nodig.
  • Kom je voor je werk nog wel eens in het buitenland of doe je daar veel klussen en andere werkzaamheden? Check dan ook altijd of de verzekering aangebrachte schade in het buitenland ook dekt, naast die in Nederland.
  • Nagenoeg elke verzekering hanteert een eigen risico. Dit betekent dat je zelf altijd een bedrag dient bij te betalen als er schade is ontstaan bij een ander. Kijk goed hoe hoog dit eigen risico is en wat de voorwaarden zijn die eraan verbonden zitten. Soms is dit namelijk eenmalig per kalenderjaar maar het kan ook voorkomen dat het bij elke nieuwe schadekwestie opnieuw betaald dient te worden. De kosten kunnen daarbij voor jou als ZZP’er in dat geval behoorlijk oplopen.
  • Niet geheel onbelangrijk bij je keuze is natuurlijk de premie die je betaalt. Zeker als je nog maar een starter bent op de arbeidsmarkt zal je budget niet zo groot zijn en kun je niet al te veel besteden aan verzekeringen, zeker niet aan eentje die niet eens verplicht is om te hebben. Kijk daarom of je een passende verzekering kunt vinden waar een betaalbare premie aan vast zit.
  • Let goed op wat de bovengrens is die aan de bedragen zit die worden uitgekeerd. Vaak zijn deze vrij aanzienlijk maar bij grote schade die flink in de papieren loopt zal ook veel uitgekeerd dienen te worden.
  • Kijk hoe je de verzekering naar keuze kunt aanvragen en de polis kunt afsluiten. Soms kan dit al heel eenvoudig en snel online gebeuren maar je kunt het uiteraard ook telefonisch met de verzekeraar in kwestie regelen als je dat liever doet. Alle voorwaarden voor de verzekering worden altijd duidelijk vermeld dus lees deze goed door. Zo weet je ook meteen hoe opzeggen in elkaar steekt en binnen welke termijn je dit dient te doen.

Veelgestelde vragen omtrent een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor ZZP

Waar dien je op te letten als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP afsluit?

Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP afsluit is het belangrijk dat je op het volgende let:

  • Kies een verzekering die geschikt is voor een eenmanszaak
  • Kies een verzekering die binnen je budget past
  • Lees alle voorwaarden die voor de verzekering gelden goed door
  • Kies voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die bij jouw onderneming aansluit. Teveel verzekeren is niet nodig, te weinig niet handig

Waarom is het slim om als zelfstandige een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

Als je als zelfstandig ondernemer zonder personeel werkt, betekent dit dat je er alleen voor staat wat de werkzaamheden betreft. Je kunt voor bepaalde klussen die nodig zijn wel andere mensen inschakelen (denk bijvoorbeeld aan administratieve zaken of iets dergelijks) als je daar zelf weinig of geen kaas van gegeten hebt, maar de zaken waarvoor een ander jouw bedrijf inhuurt, doe je zelf. Een ongeluk zit in een klein hoekje dus mocht er per ongeluk schade ontstaan tijdens je werk en waarvoor jij verantwoordelijk bent, dan is het belangrijk dat deze zo snel mogelijk vergoed wordt. Met een bedrijfsaansprakelijk-heidsverzekering hoeven jij en de gedupeerde zich daar geen zorgen over te maken en neemt de verzekeraar je bovendien een klus uit handen door deze kwestie voor je te regelen. Zo kun jij je gewoon bezighouden met de zaken die je eigen bedrijf aangaan.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over ondernemen en verzekeren. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over ondernemen.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Onderneemgerust.nl.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.